Justitieministern försvarar Eliasson

Politik. Justitieminister Morgan Johansson (S) försvarar rikspolischefen Dan Eliassons kontroversiella uttalanden om Sverigedemokraterna.

– Det är bra när statstjänstemän markerar. SD är inget vanligt parti utan ett rasistiskt parti med nazistiska rötter, säger Johansson.

Rikspolischefen Dan Eliasson har väckt reaktioner flera gånger med sina uttalanden om SD. Han har twittrat om att han kräks när han hör partiledaren Jimmie Åkesson, och nu senast i Almedalen sade han att han skulle avgå, om Åkesson blir statsminister.

Han har fått kritik främst från Sverigedemokraterna men även andra har reagerat på att ämbetsmän gör politiska uttalanden om folkvalda partier.

Bland annat har en polisinspektör i Göteborg anmält honom för tjänstefel, men chefsåklagaren Jan Pernvi kommer inte att inleda en förundersökning mot Eliasson, skriver GT.

Grundlagsexperten Magnus Isberg, tidigare kanslichef i KU, tycker att Dan Eliassons uttalande är anmärkningsvärt.

– Man kan inte villkora sin befattning med att det är en viss politisk regim i landet, det tycker jag är stötande, säger han till TT.

Bra markera

Men Morgan Johansson försvarar Eliasson.

– Min ingång är att också statstjänstemän har yttrandefrihet. Samtidigt vill jag poängtera att Sverigedemokraterna, som han uttalat sig om, inte är något vanligt parti. Som exempel kan jag ta när vi förra året hade en rad anlagda bränder och flera Sverigedemokrater lade ut adresser till asylboenden. Varför gjorde man det? Inget annat parti skulle bete sig så, säger Morgan Johansson.

– Sen hade de en riksdagsledamot som sprang omkring med järnrör på stan. I vilket annat riksdagsparti som helst så hade han åkt ut. Men i Sverigedemokraterna blev han i stället befordrad till rättspolitisk talesperson. Rikspolischefen vill markera att han står upp för polisens värderingar om alla människors lika värde. Jag tycker att det är bra när statstjänstemän markerar mot värderingar som strider mot det vi har att försvara, säger Johansson.

Tapp förtroende

Samtidigt sparkade häromdagen en annan minister, landsbygdsminister Sven-Erik Bucht, utredaren Charlotta Riberdahl, som utreder skogsvårdslagen, för att hon ställde en provokativ fråga om äganderätten av naturresurser.

– Det kan vara så att utredningen riskerar att tappa förtroende hos aktörer som man behöver ha förtroende från, säger Morgan Johansson.

Magnus Isberg tycker att det finns en viss kontrast mellan de här två fallen. Samtidigt understryker han att det inte finns några lagar eller regler som hindrar Dan Eliasson.

Full yttrandefrihet

– Det rent formella är ju att han har full yttrandefrihet, det är mer en omdömesfråga, säger han.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson kommenterade i sitt tal i Almedalen Dan Eliassons uttalande att han skulle avgå om Åkesson skulle bli statsminister.

– Ja, då får han skynda sig, sade Åkesson.

TT

Publisert: