Sverige väntar på Libyenanalys

Stockholm. Sverige väntar på Natos och FN:s säkerhetsråds bedömning av läget i Libyen inför en eventuell förlängning av den svenska insatsen. Det sade statsminister Fredrik Reinfeldt efter utrikesnämndens möte i dag.

Han vill inte kommentera vilka förfrågningar Sverige fått eller när överläggningar med de andra partierna ska hållas.

– Jag tänker föra samtal med utgångspunkt från samma konstellation för att se vad det finns för synpunkter. Det är en lång rad bedömningar som ska göras, säger han.

Enligt uppgift till TT kommer förhandlingar om en fortsatt Libyeninsats att inledas i slutet av veckan och avslutas senast om ett par veckor.

Partierna är villiga att delta men med lite olika ingångar. V-ledaren Lars Ohly är skeptisk till en fortsättning men stänger inte dörren.

– Vår grundinställning är att den ska sluta den 22 juni, som är sista operativa datumet och dra oss tillbaka sista juni, säger han.

Samtidigt säger Ohly sig vara beredd att diskutera frågan med regeringen.

– Är det så att något nytt kommit fram ska vi naturligtvis diskutera det. Vi tycker att det var bra att Sverige ställde upp för att hävda flygförbudszonen. Men vi tror att vi har gjort vad vi behöver göra just nu.

S-ledaren Håkan Juholt upprepar att de svenska Jas-planen har fullgjort sin uppgift och kan tas hem.

– Men vi har hela tiden sagt att vi vill på olika sätt stödja det libyska folket och förhindra att det smugglas in vapen i landet. Vi har ännu inte tagit del av den framställan som Nato kommer att göra, inte heller hört vad regeringen har erbjudit. Vi har en bred katalog.

TT

Publisert: