Inrikes

Halv miljon kronor i körkortsmutor

INRIKES

Göteborg. En trafikinspektör i Göteborg har åtalats vid Göteborgs tingsrätt misstänkt för grovt mutbrott. Hon ska enligt åtalet tagit emot närmare en halv miljon kronor för att godkänna uppkörningar för körkortselever. Under tiden 2004 tills hon avslöjades i februari förra året har hon godkänt 70 körkortselever under dessa förutsättningar.

Samtidigt åtalas fyra män för grov bestickning eller bestickning. De har varit mellanhand mellan trafikinspektören och eleverna.

Kvinnan åtalas även för människosmuggling. Mot 50 000 kronor i ersättning har hon gift sig med en man från Albanien för att han skulle kunna komma till Sverige.

Detta är det första och största målet gällande trafikinspektörer som Riksenheten för korruption har hanterat. Detta trots att Vägverkets trafikinspektörer är en yrkeskategori där risken att utsättas för mutor tycks uppenbar.

– Tjänsten som trafikinspektör är unik. Man sitter och avgör själv utan någon kontroll. Det registreras inte någonstans var och hur man kört, det finns ingen kamera eller GPS, säger statsåklagare Nils-Erik Schultz på Riksenheten för korruption till TT.

Det är han som lämnade in åtalet mot trafikinspektören. Avslöjandet skedde när Vägverket i sitt datasystem upptäckte att trafikinspektören, jämfört med andra inspektörer, hade en "onaturligt hög frekvens av godkända" körkortselever av en viss nationalitet, heter det i bevisningen.

Schultz har valt att inte gå vidare med de 70-tal körkortselever som betalat för sina körkort.

– Vi är inte säkra på vilka de är. Trafikinspektören, som i ett senare skede i utredningen hjälpte till, har bara kunnat peka ut ett fåtal. Det skulle också bli ett alldeles för otympligt mål. Jag har heller inte sett att de skulle ha gjort sig skyldiga till brott.

Kvinnan erkänt mutbrott men inte grovt sådant. Två av mellanhänderna nekar till bestickning medan två medger delvis.

Anders Borglund, chef för verksamhetsområde förarprov på Vägverket, säger att man har förstärkt kontrollen efter avslöjandet. Han vill inte avslöja detaljer men säger:

– Vi har en mycket tydligare och tätare uppföljning och mer övervakande profil. Det har ju också gjorts flera polisanmälningar om mutförsök den senaste tiden. Det visar ju att det finns trafikinspektörer som är ärliga.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes