Inrikes

Krav på TPB-åtalade: 117 miljoner

INRIKES

Stockholm. Målsägandena i rättegången mot fyra personer bakom sajten The Pirate Bay - skivbolag, filmbolag och företag i dataspelsbranschen - presenterade i dag sina skadeståndskrav mot de åtalade: totalt närmare 117 miljoner kronor.

Musikbranschens ombud Peter Danowsky kallade The Pirate Bays verksamhet för ett "omfattande upphovsrättsintrång" som gjort det onödigt att köpa cd-skivor eller att ladda med musik legalt.

Skadeståndskraven grundar sig delvis på den förlust som skivbolagen bedömer att de gjort genom utebliven försäljning.

– Men skadan är större än så för bolagen. Pirate Bays verksamhet leder till en typskada som minskar intresset för att köpa cd-skivor och för onlineförsäljning, sade Danowsky.

– Alternativet att ladda ned gratis skapar en omöjlig konkurrenssituation för den legala nedladdningen.

Skivbolagen kräver också skadestånd för den "typskadan" som är dubbelt så stor som den uteblivna vinsten.

Vinsten har beräknats utifrån antalet nedladdningar som gjorts på The Pirate Bay enligt sajtens eget räkneverk.

– Det här rör sig om ett uppsåtligt brott i stor skala med betydande intäkter som följd, sade Danowsky.

Han motsatte sig också tanken på en jämkning av det stora skadeståndet och hänvisade till att The Pirate Bay fortsatte sin verksamhet bara några dagar efter polisens husrannsakan.

– De har sannolikt god förmåga att betala eventuella skadestånd, sade han.

En av skivorna som ingår i skadeståndskraven är en Beatlesskiva, där kravet satts till tio gånger den beräknade uteblivna vinsten.

– Det är ganska sjukt att vi krävs på skadestånd för låtar som alla redan har köpt, både på kassett, lp och cd-skiva, och betalat för flera gånger, säger en av de åtalade.

Under försvarsadvokaternas sakframställningar var ett tema att åklagaren ägnade sig åt ett kollektivt åtal och att han haft svårt att visa att de åtalade individuellt verkligen medverkat till främjandebrottet.

– Och det finns ingen skyldighet i svensk rätt att förhindra att andra begår upphovsrättsbrott, sade advokat Per E Samuelsson.

Advokat Jonas Nilsson konstaterade också att The Pirate Bay är en öppen söktjänst och att den som tillhandahåller en sådan tjänst inte rimligtvis kan svara för allt material.

– Samtliga torrentfiler som omfattas av åtalet hade också varit möjliga att hitta på andra söktjänster, till exempel Google, sade Nilsson.

Peter Althin var också förundrad över bolagens höga skadeståndskrav, som grundar sig på beräkningar av utebliven försäljning.

– Det föreligger ingen kausalitet mellan nedladdning och påstådd utebliven försäljning. Det kan i vissa lägen vara tvärtom, hävdade Althin.

Ola Salomonsson konstaterade att åklagaren ägnat mycket tid åt att beskriva betalningsströmmar från utlandet till flera av de åtalade.

– Det har skett en rad utbetalningar, men de betalningarna och mejlen syftar inte alltid på The Pirate Bay. Det har i stället handlat om en ganska begränsad ekonomisk verklighet.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes