Inrikes

Ökat väljarstöd för S och KD

INRIKES

Stockholm. Vinden tycks ha vänt för S och KD. I alla fall enligt en ny opinionsmätning från Demoskop som visar på ökat stöd för de två partierna.

– Jag ser det här som en vändpunkt, säger Socialdemokraternas partisekreterare Marita Ulvskog.

Kristdemokraterna som hade rekordlågt stöd enligt opinionsmätningar i början av januari har nu ökat med 1,7 procentenheter och gått från 2,5 procent till 4,2. Därmed klarar partiet den kritiska fyraprocentsspärren, enligt Demoskops opinionsmätning i Expressen.

Socialdemokraterna ökar med 2,1 procentenheter och har 40,2 procent av väljarsympatierna.

Marita Ulvskog tror att Socialdemokraternas uppsving i mätningen har med finanskrisen och arbetslösheten att göra.

– Arbetslösheten börjar tränga in i människors vardag. En del är varslade, andra är redan öppet arbetslösa och jag tror att människor börjar känna att det inte händer någonting. Då är vårt alternativ något som människor känner är trovärdigt, säger hon.

– Vi litar ju inte på att marknaden ska fixa detta utan vi vill att samhället ska ta på sig en väldigt tydlig roll.

Moderaterna har fått minskat stöd i mätningen och backar 2,5 procentenheter, från 31,5 till 29,0. Partisekreteraren Per Schlingmann tycker inte att det är mycket att oroa sig för i nuläget.

– Jag ser det som att vi ligger på en väldigt hög nivå, vi gick ned från strax över 30 till 29, vi får se i andra mätningar om det är något som ligger i väljarkåren eller inte, säger han.

Mätningen utfördes före regeringens energi- och klimatuppgörelse så dess eventuella effekter kan inte läsas av i opinionen ännu, men Per Schlingmann tror att den kommer att påverka kommande opinionsundersökningar.

– Det stärker oss att vi långsiktigt tar ansvar för Sverige. Jag tycker att situationen för valet 2010 är fullständigt öppen.

Alliansen har sammanlagt backat med 0,6 procentenheter till 44,7. Vänsterpartiet, Socialdemokraterna och Miljöpartiet har tillsammans ökat med 0,5 procentenheter till 52,0 procent.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes