Inrikes

Sopstrejken fortsätter

INRIKES

Stockholm. Stockholmarna kan räkna med ett växande sopberg i veckan.

Sopåkarnas vilda strejk fortsätter.

Främst har strejken, som inleddes i fredags, märkts för restauranger och andra som har sophämtning varje dag.

– Några stora problem har jag inte fått rapporter om än. Men det blir nog det väldigt snart, säger Anders Norberg, förhandlingschef för Biltrafikens arbetsgivareförbund (BA).

Hög belastning

Peder Murell är en av dem som nu driver strejken vidare. Han anser att många har missuppfattat den som att sopåkarna slåss för högre löner.

– Men så är det inte. Det här handlar om vår arbetsmiljö. Om vi får igenom våra krav - med ett tak för hur mycket vi får belastas - då går de flesta sopgubbar ner i lön.

Det avtal med sophanteringsföretaget Liselotte Lööf man kämpar mot uppfattar sopåkarna som ett försök att sänka lönerna samtidigt som den redan hårda arbetsbelastningen ökar ytterligare.

Men politikerna som förhandlat fram avtalet håller inte med. Ulla Hamilton (M), ordförande i trafik- och renhållningsnämnden, har sagt till TT att renhållningsarbetarnas arbetsmiljövillkor snarare skärpts i och med upphandlingen och att staden inte har något ansvar för konflikten.

Nya förhandlingar

Sopåkarnas eget fackförbund, Transport, står inte bakom den olagliga strejken och uppmanar sina medlemmar att återgå till arbetet. Men under måndagen ska facket ha överläggningar med BA eftersom man delar sopåkarnas bild av att det nya avtalet innebär lönesänkningar i kombination med ökad arbetsbörda.

Peder Murell är inte nöjd med läget.

– Det här handlar ju om politikerna som avskriver sig allt ansvar och bara tänker på pengarna. Det är inte fel att pressa priser, men det finns en gräns för hur mycket man kan pressa, säger han till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes