Inrikes

Inga brottsutredningar om polissnack

INRIKES

Malmö. De tre polisernas rasistiska snack vid kravallerna i Rosengård var inte olagligt. Förundersökningen läggs ned. Det blir heller ingen brottsutredning mot Malmös polismästare, som kände till vad som sagts men inte ingrep.

Polismästare Ulf Sempert anmälde på fredagen sig själv sedan det uppdagats att han visste om de rasistiska orden innan de uppmärksammades i medierna. I Sydsvenskan tycker Sempert själv att hans förklaringar till varför han inte ingripit luktar "dåliga bortförklaringar".

Men på fredagseftermiddagen beslutade överåklagare Björn Ericson på Riksenheten för polismål att inte inleda någon förundersökning mot polismästaren.

"Inget brott"

– Jag såg ingen grund för att misstänka brott eller att starta en förundersökning, säger Ericson till TT.

När det gäller anmälan mot de tre poliserna som pratar om "blattajävlar" och "apajävel" på filmen beslutade chefsåklagare Kristian Augustsson, på samma enhet som Ericson, först att inleda en förundersökning, sedan att lägga ned den igen.

– Jag har fått in uppgifter om förhållandena under vilka polismännen yttrade sig, och har helt enkelt funnit att det varken har begåtts något tjänstefel eller annat brott, säger han.

Redan när filmen dök upp som bevismaterial i målet mot två misstänkta ledare för kravallerna konstaterade förundersökningsledaren i det målet, vice chefsåklagare Bo Birgerson, att inget av brotten hets mot folkgrupp, olaga hot, förolämpning eller förtal var aktuellt, eftersom uttalandena inte gjorts offentligt.

Men beslutet att spela upp replikerna i rättssalen får ändå kritik av förre överåklagaren Sven-Erik Alhem.

– Jag skulle aldrig ha gjort det. Jag skulle ha använt filmen, men tagit bort ljudet, säger han till TT.

Men enligt Bo Birgerson hade det varit att förvanska bevismaterial.

"Bör avskedas"

Polisprofessorn Leif GW Persson om orden på filmen:

– Jag kan ärligt säga att jag aldrig har hört något liknande från en polisman, säger han.

Enligt Persson minskar attitydproblemen i poliskåren allteftersom nya yngre poliser kommer till och andelen poliser med invandrarbakgrund ökar.

Om poliserna på filmen verkligen menar vad de säger så bör de avskedas, anser Persson. Men han tror att det slutar med en varning och kanske ett löneavdrag.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes