Inrikes

Tiotusentals jobb bort från kommuner

INRIKES

Stockholm. Över 15 000 jobb riskerar att försvinna från kommuner och landsting de närmaste två åren när skatteintäkterna minskar.

Det framgår av en enkät som Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) låtit göra. Uppsala kommun räknar med att 600-800 offentligt anställda får gå i år och nästa år. I Kungälv försvinner 100 tjänster, erfar SVT:s Aktuellt. Även inom landstingen är neddragningar att vänta.

Totalt räknar SKL med att 15 200 personer mister jobben om inte regeringen skjuter till mer pengar. För 2009 har SKL begärt tre miljarder kronor extra i statsbidrag för att undvika uppsägningar.

– För 2010 behöver vi ett tillskott på minst fem miljarder kronor, säger SKL:s ordförande Anders Knape (M) till SVT:s Aktuellt.

Om så inte sker kommer varsel och förändringar att träda i kraft. Och då är 15 200 färre jobb en lågt räknad siffra, menar SKL:

– Ungefär hälften av kommunerna har inte svarat. Det kan bli fler. Det är inte orealistiskt att det kryper över 20 000, säger Anders Knape.

Personalkostnaderna står för närmare två tredjedelar av de totala utgifterna inom kommuner och landsting. Förra året fördubblades antalet kommuner som redovisar ekonomiskt underskott, visar prognoser från SKL.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes