Inrikes

S-kritik mot Säpo

INRIKES

Stockholm. Säpochefen Anders Thornberg kom till riksdagens justitieutskott i dag för att redogöra för säkerhetsarbetet inför årets val. Utskottsordförande Morgan Johansson (S) ansåg efteråt att det finns risk för att Säpo underskattar hotet från högerextrema grupper.

– Säpo bör ta den utvecklingen vi ser på den högerextrema sidan på större allvar än vad jag upplever att man gör, säger Johansson.

– Min bedömning är att det som skett sista året är att de högerextrema är mer aggressiva, mer organiserade och mer aktiva än tidigare.

Men Anders Thornberg anser att polisen är bättre förberedd nu än någonsin. Han säger också att polisnärvaron i valrörelserna i år kommer att vara större än 2010.

– 2014 kommer att bli mer intensivt än 2010. Det är två val och det är heta känslor som väckts på olika håll och det finns ytterlighetspartier från flera olika håll som är beredda att göra saker för att störa den parlamentariska ordningen, säger han.

– Redan nu kan jag säga att vi så här tidigt i valrörelsen vid några tillfällen, på grund av att vi haft bra underrättelseläge och rätt dimensionerade polisinsatser, har kunnat förhindra olika typer av våld.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes