FMV:s räd på Kockums ifrågasätts

Malmö. Förra veckan stormade Förvarets materielverk (FMV) in hos Kockums i Malmö för att försäkra sig om att avancerad försvarsteknik som tillhör FMV inte lämnar landet efter avbrutna ubåtsförhandlingar med Kockums. Nu väcks frågan om FMV gjort sig skyldig till ett brott vid det uppmärksammade besöket.

– Det finns ett särskilt brott som heter självtäkt som har lite lägre strafflatitud än stöld. Du kan inte gå in på annans mark och ta ens din egen egendom som någon annan har kontroll över, har besittning över, säger Dennis Töllborg, professor i rättsvetenskap, till Sveriges Radio Ekot.

Tyska ägaren Thyssen Krupp hävdar att inget materiel lämnat Kockums och att jurister är inkopplade för att avgöra vem som äger vad. Men FMV:s presschef Louise Wileen Bjarke har bekräftat för TT att det förekom en transport av försvarsmateriel och "skyddsvärd information".

FMV är i övrigt fortsatt förteget om händelsen men säger att inga oegentligheter har skett.

– Vi är naturligtvis medvetna om brottet självtäkt. Men sådana här transporter planerar ju FMV i förväg. I våra planer ingår absolut inte att vi ska begå några olagligheter eller begå självtäkt, säger verkets kommunikationsdirektör Toni Eriksson till TT.

– Det vanliga är ju att vi kommer överens med leverantörer om hur transporten ska gå till.

TT: Var ni överens i det här fallet?

– Jag har sett uppgifter om att Kockums har kommenterat och sagt att transporten skett i samförstånd. Jag vill inte kommentera ytterligare eftersom det är en skyddad transport som omfattas av försvarssekretess.

Vad för slags objekt som transporterades - och vart de transporterades - vill FMV inte heller kommentera.

TT

Publisert: