Nya friskoleregler splittrar
Publicerad 2013-02-17
Stockholm. Friskolekommittén har tvingats skjuta på sitt slutdatum ännu en gång, nu till den 1 mars.
Nya regler som ska hindra att friskoleföretags vinster drabbar elever splittrar partierna både inom och mellan blocken.
Partierna skyller förseningen på varandra. Men målet är fortfarande att nå en bred politisk överenskommelse mellan regeringspartierna, Socialdemokraterna (S) och Miljöpartiet (MP).
En av frågorna som splittrar är hur mycket inflytande kommunerna ska ha när Skolinspektionen beslutar om en ny friskola ska få starta.
Friskolornas riksförbund är kritiskt till eventuella förslag som i praktiken kan innebära ett kommunalt veto vid etablering nya friskolor.
– Vissa kommuner kommer att stoppa all etablering och det kommer eleverna i de kommunerna att få lida för, säger förbundets vd Cecilia Nykvist.
Förbundet är också oroat för vilka krav på långsiktighet som kan komma att ställas när Skolinspektionen ska pröva en ansökan om att få starta en ny friskola.
– De som startar en friskola har ju alltid ambitionen att vara långsiktiga. Men det här är en småföretagarbransch och hur ska man kunna lova att äga verksamheten i upp till tio år, säger Nykvist.
Hon är också kritisk mot förslag om att offentlighetsprincipen ska gälla för friskolor när den inte gäller för andra privata företag. Förbundet är däremot för att införa en lex Sara för friskolor som innebär att personal ska vara skyldig att anmäla missförhållanden.
Friskolekommittén verkar ha möjlighet att nå brett stöd för att byte av ägare i ett friskoleföretag ska innebära en ny tillståndsprövning. Friskolornas riksförbund pekar på att få kommer att vilja köpa en friskola utan att vara säkra på att få tillstånd att driva dem. Därför föreslår man i stället att Skolinspektionen gör en extra inspektion efter ägarbyte.
TT