Filmer bevis för folkrättsbrott

INRIKES

Brott. Det finns filmbevis mot den 46-årige man som åtalas misstänkt för grovt folkrättsbrott. Mannen, som är bosatt i Karlskoga, tros ha deltagit i mordet på sju män i Syrien 2012.

– När det gäller den här typen av brott, vi pratar krigsbrott, folkmord, så har vi en universell jurisdiktion och skyldighet att utreda och eventuellt lagföra den typen av brottslighet, säger åklagaren Kristina Lindhoff Carleson vid internationella åklagarkammaren, till TT.

46-åringen stred på rebellsidan i Syrien. I maj 2012 befann sig han och hans grupp nära Idlib i nordvästra Syrien. Där ska flera filmer ha spelats in som visar när den nu åtalade mannen deltar i avrättningar. En händelse, som publicerades av New York Times i september 2013, fångar på film när rebellgruppen som mannen tillhört skjuter ihjäl sju bakbundna män. Dessa filmer kommer att ligga till grund för bevisningen mot mannen meddelar åklagaren. Själv nekar mannen till brott.

– Vissa av filmerna kommer att visas öppet, medan de som visar själva avrättningarna utan redigering kommer vi att yrka på stängda dörrar för, förtydligar Kristina Lindhoff Carleson.

Mannen, som tidigare har bott i Italien, sökte asyl i Sverige 2013 och har bott här sedan dess. Mannen anhölls i sin frånvaro i mars i år och greps kort därefter. Han har suttit häktad sedan dess. Förhandlingarna är planerade att starta den 11 januari.

TT