Ny rättegång mot Fikru Maru inledd

INRIKES

Etiopien. Nu ställs den svensk-etiopiske hjärtläkaren Fikru Maru åter inför rätta i Etiopien. Enligt P4 Gävleborg inleddes rättegången på fredagen med ett upprop.

Fikru Maru själv var inte på plats då han fortfarande vårdas på sjukhus efter en lungoperation.

Tidigare har Fikru Maru dömts för att ha varit inblandad i en korruptionsaffär med landets tullminister. I den nya rättegången anklagas han för att vara en del av en terrorgrupp och för att ha varit med och finansierat ett fängelseuppror där en brand startade.

– Fikru misstänks för att ha planerat, inspirerat och finansierat de här personerna att genomföra upploppet, för att sedan sätta fängelset i brand, säger hans advokat Hans Bagner till P4.

När branden utbröt befann sig inte Fikru Maru i fängelset då han dagen innan förts till sjukhus. Det förklaras, enligt åtalet, med att han medvetet ätit så mycket choklad att hans lunga kollapsade.

Enligt Bagner, och många andra bedömare, finns politiska motiv bakom processen mot Fikru Maru.

– Hela storyn är ett hopkop för att få fram någonting som skulle kunna tyda på att det här var en planerad övning. Sen placerar man Fikru på toppen av det här hopkoket.

Fikru Maru har suttit fängslad i Etiopien sedan 2013. Han är svårt sjuk och opererades i smyg av ett svenskt läkarteam i början av december.

TT