Ungas språk glider de vuxna förbi

Ungdomar. Fett sjukt eller sjukt fett?

Är skillnaden klar för dig behöver du inte läsa vidare.

Bisarra ordväxlingar. Dråpliga missförstånd. De ungas uttryck ställer ofta vuxenvärlden helt offside - vilket naturligtvis är precis som det ska vara.

För att minska glappet mellan generationerna finns nu ändå en brygga att lägga ut.

– Så fort vi vuxna går in i ungdomarnas värld försvinner de därifrån. När vi började använda Facebook gick de vidare till Instagram och när vi kom in på Instagram fortsatte de till Snapchat, säger författaren och illustratören Louise Wester som tillsammans med Johanna S Remgard ger ut "Ungdomsvärldens uttryck - handbok för vuxna".

Sprids globalt

En iakttagelse är att förr uppstod ungas språkbruk lokalt - den som var "fubbick" i Skåne kallades "kockobäng" i Stockholm - men i dag är ungdomarnas språk mycket mer globalt. En effekt av nätet och sociala medier förstås.

Dataspelandet har varit en stor influens till - för vuxna - kryptiska uttryck och förkortningar i snabbskrivna kommentarer i chattkanaler och sms. Snabbast att ta till sig nytt sådant språkbruk är ungdomar i högstadieåldern och då hänger knappt ens 20-plussare med, enligt Louise Wester.

I bokens ordlista och förkortningssamling finns en hel del som kan spåras till Pokémon Go sommaren 2016 och den norska ungdomsserien Skam i tv.

Skrattas ut

Ibland kan vuxna ana sig till betydelserna, men nyanserna är ofta svåra att greppa.

– Ungdomar är enormt hjälpsamma om man lyssnar på dem och de förstår att man vill dem väl, men jag har ofta inte ens förstått förklaringarna till uttrycken, säger Louise Wester och berättar att författarna till hjälp haft högstadieelever i Kungsbacka, Lund och Nacka.

Hon vittnar om hur vanligt det är att barn skrattar bakom ryggen på föräldrar som göra pinsamma försök att hänga med i jargongen eller bara är allmänt taffliga online.

Undvik "japp"

Att till exempel bara svara "ok" eller "nej" utan emojier gör man bara inte; det uppfattas av ungdomar som magsurt eller att något är fel.

– Fast de fattar ju att vi som vuxna inte vet bättre, säger Louise Wester.

– Sedan har vi det här med "japp" som vuxna ofta skriver lite käckt i sms. Men det betyder något helt annat på deras språk, nämligen att ha sex. Att jappa är att knulla.

Ett annat exempel på minerad mark är "ofta". Uttrycker det skepsis, förvåning eller ironi?

– Det kan betyda hemskt många olika saker beroende på den som säger det, hur man står, himlar med ögonen, tonfallet när det sägs, aktuell situation.

Fotnot. Fett sjukt = något mycket konstigt / stört, sjukt fett = något jättebra / toppen.

TT

Publisert: