Inrikes

Största Almedalsinsatsen för Säpo

INRIKES

Stockholm. Politikerveckan som startar under söndagen blir Säkerhetspolisens största insats personalmässigt i Almedalen hittills.

– Det är delvis för att evenemanget fortsätter att växa. Vår insats beror på hur många skyddspersoner vi har på plats i Almedalen och det brukar vara ungefär 200 stycken, säger Sara Kvarnström, pressekreterare på Säpo till TT.

Det är främst livvakter, men även analytiker, säkerhetschaufförer och underrättelsehandläggare som kommer vara närvarande under dagarna i Visby.

För polisen på Gotland är Almedalsveckan en speciell period. Ett stort tillskott av poliser kommer från Stockholm för att hjälpa till.

– Det viktigaste är att se till att opinionsyttringarna får ske i lugn och ro och att alla känner sig trygga. Det är helt unikt att vi har stora delar av Sveriges statsledning på en så liten yta, säger Fredrik Persson, biträdande kommenderingschef på Gotlandspolisen, till TT.

I år är antalet evenemang i Almedalen fler än någonsin.

– Det påverkar förberedelsearbetet, eftersom vi ska bedöma varje arrangemang för att se om det är kontroversiellt. Men vi är inte fler poliser i år.

Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson, som ska tala i kväll, känner ingen oro kring säkerheten i Almedalen.

"Jag känner mig trygg. Jag litar på polisen och Säkerhetspolisen och är också nöjd med det goda samarbetet mellan polisen och partiets säkerhetsavdelning", skriver han i en kommentar till TT.

TT: Upplever du att det finns en större hotbild mot dig än mot andra partiledare?

"Så kan det säkert vara, det är inte min sak att bedöma och det är faktiskt skönt. Det stora problemet är att det föreligger en hotbild mot politiker överhuvudtaget, oavsett parti eller åsikt och oavsett om man är partiledare eller engagerad på något annat plan".

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes