Betryckt i Rinkeby efter dödsskotten

INRIKES

Brott. Två unga bröder skjuts ihjäl på ett kafé och dagen efter är Rinkeby ovanligt tyst.

– De var sköna personer att hänga med, men det är lätt att hamna i fel kretsar, säger en vän till den drabbade familjen till TT.

Ingen är ännu gripen för brottet.

Under lördagen har många lämnat blommor vid en minnesplats nära brottsplatsen. Vid halv tiotiden på kvällen kom några killar fram till platsen, slet bort blommor som lagts där och slängde dem i en papperskorg, skriver Expressen.

Larmet om skottlossning i Rinkeby i nordvästra Stockholm kom vid 22-tiden på fredagen. Inne på kaféet fann polisen två döda män. Skotthål i fönstren vittnade om vad som hänt.

Men ännu har ingen kunnat svara på varför någon ville att de skulle dö. Polisen säger sig ha "teorier", men berättar inte vad de går ut på.

Minst två gärningsmän söks. Kanske var de så många som fyra, uppgifterna spretar. Sent på lördagskvällen var fortfarande ingen gripen för brottet.

Fordon i beslag

Enligt vittnen for mördarna iväg med en vit bil med svarttonade rutor. Tidigt på lördagsmorgonen tog polisen ett fordon i beslag i Rinkeby. Vilken typ av fordon det är berättar inte polisen.

– Det är ett fordon, säger presstalespersonen Towe Hägg.

Fordonet ska undersökas för att se om det har med skjutningen att göra.

Förutom de båda dödade männen skottskadades en person lindrigt på kaffet. Denne antas redan under mordnatten vara hörd av polisen.

Kommunen har skickat en krisgrupp till områdeskontoret och Ungdomens hus skulle öppna tidigare på lördagen, rapporterade P4 Stockholm.

Flydde till rum

– Det blir ofta tjafs och bråk mellan killar här, säger en vän till dödsoffrens familj som TT träffat i Rinkeby.

– Det är hemskt och synd om familjen. Och alla som känner dem.

– Jag har bott här i hela mitt liv. Rinkeby är mitt hem och jag tycker om att bo här, säger vännen med värme.

TT har sökt kaféägaren utan framgång. Han var inte på plats vid dådet, men har berättat för Aftonbladet att de två bröderna satt vid ett bord när de blev beskjutna. De ska ha flytt in i kaféets diskrum efterföljda av gärningsmännen.

Oron sprider sig

Intill kaféet har Redae Abraha sitt skrädderi. Hela gatan har nyligen rustats upp och han öppnade sin butik i mars i år.

– Det är sorgligt, man blir rädd och undrar om man kan fortsätta ha kvar butiken. Det finns många kriminella och det är oroligt, säger han till TT.

Under fredagsnatten höll moskén vid Rinkebytorget öppet för familj och vänner.

– Jag talade med ungdomarna om vad det betyder att en människa dödas. Det räcker inte med polis för att stoppa den här utvecklingen, vi måste vara flera, säger Hussein Farah, imam vid Islamiska kulturcentret som i dag även hållit förbön för de döda och familjen.

På 2000-talet har skjutningarna i Sverige blivit fler och ändrat karaktär. De sker allt oftare utomhus och är uppgörelser mellan kriminella. Mikael Rying, expert på dödligt våld vid Polismyndighetens nationella operativa avdelning (Noa), har tidigare sagt till TT:

– Under 1990-talet var det mer vanligt med legala vapen, exempelvis att en man tog sitt legala jaktvapen och sköt frun och sig själv. Sådant förekommer nästan inte längre.

TT