Tre miljoner mammor att fira i dag

Publicerad:
Uppdaterad:

Mors dag. Blommor, choklad och färgglada teckningar. Det är presenter som många mammor får på mors dag.

Men vet du varför vi firar mors dag? Eller varför ordet "mamma" ofta är ett av de första orden barn säger? Här kommer några saker du kanske inte visste om mammor.

1. Mamma före pappa

Ordet "mamma" härstammar från latinet med en betydelse i stil med "kvinnobröst" eller "bröstvårta". Det brukar inte helt sällan vara ett av de första orden som ett litet barn får ur sig.

– "Mm"-ljudet är lätt att säga och den typen av ljudkombination kommer väldigt tidigt i barnens språkutveckling. Då tolkar nog många mammor det som att barnet säger deras namn. Barn sätter gärna vokaler mellan konsonanterna, så att det exempelvis blir "mama", säger Ingmar Söhrman, professor i romanska språk på Göteborgs universitet.

Det finns flera språk där ordet för "mamma" börjar på just bokstaven "m". På spanska säger man "madre", på engelska "mother" och på franska "mère".

2. Supermammor

I Sverige finns det en mamma som har 18 barn - även om antalet inte är helt säkerställt, enligt SCB. En annan mamma med nästan lika många barn är Mirka Norrström. Hemma hos trettonbarnsfamiljen Norrström firar man alltid mors dag:

– Barnen vet att jag älskar liljekonvaljer och finns det liljekonvaljer så brukar tjejerna plocka det till mig. Barnen brukar även baka någon tårta, oftast jordgubbstårta som är min favorit, berättar Mirka Norrström, som själv alltid har firat sin egen mamma.

3. Mammor i siffror

I Sverige finns det totalt 2,8 miljoner mammor som kan bli uppvaktade i dag. De är i genomsnitt 56 år gamla och har 2,2 barn.

– Nästan hälften av alla kvinnor får två barn. Var sjätte får tre barn, men på senare år är det färre kvinnor som skaffar ett tredje barn, säger Tomas Johansson, utredare på SCB.

49 400 kvinnor firas för första gången. Hos dessa nyblivna mammor är genomsnittsåldern 29 år.

4. Populär hundraåring

Mors dag har sitt ursprung i USA och lanserades av en kvinna vid namn Anna Jarvis. Firandet spred sig sedan snabbt ut i världen och så även till Sverige. Här instiftades högtiden 1919 på initiativ av författaren Cecilia Bååth-Holmberg. Det bestämdes att mors dag skulle firas sista söndagen i maj, vilket det gör än i dag.

– Kärnfamiljen och kvinnans roll som hemmafru är det som återspeglas i mors dag mer än något annat. Det speglar en väldigt speciell kvinnosyn under moderniteten och blir en hyllning av traditionella kvinnoroller, säger Jonas Engman, etnolog vid Nordiska museet.

5. Första mamman i rymden

Anna Lee Fischer från USA var den första mamman i rymden. Detta blev hon när hon lyfte med rymdfärjan Discovery 1984.

Fischer är mamma till två och fortfarande astronaut, vilket gör henne till den äldsta amerikanska astronauten med sina 66 år.

6. Anmodern Ardi

För flera år sedan upptäcktes fossila rester i norra Etiopien. Det unika fyndet visade sig vara delar av ett skelett av en vuxen hona som levde för 4,4 miljoner år sedan, drygt en miljon år innan den berömda Lucy.

Huruvida arten Ardipithecus ramidus, eller "Ardi", är en förmoder till den moderna människan råder det däremot delade meningar om.

7. Världens äldsta mamma

Det är svårt att slå fast vem som räknas som världens äldsta kvinna att få barn. För ett antal år sedan fick paret Omkari Panwar och Charan Singh Panwar i Indien tvillingar efter en kostsam fertilitetsbehandling. Modern var 70 år och fadern 77.

För några veckor sedan kom det fram att ett annat par i Indien fått barn på äldre dagar. Mamman på 72 år och pappan på 79 år fick sitt första barn efter 47 år som gifta.

8. Marie Curie

Kemisten och fysikern Marie Curie, född i Polen 1867, var den första mamman att få ett Nobelpris. Som första kvinna tilldelades hon Nobelpriset i fysik tillsammans med sin man Pierre Curie och Henri Becquerel 1903.

Några år senare fick hon priset igen, men då i kemi. Marie Curie blev därmed även den första att erhålla det ärofyllda priset två gånger.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Mors dag