Man erkänner allt i Sundbornssvindel

INRIKES

Brott. I dag inleds rättegången mot den man som misstänks ha förskingrat miljontals kronor från bland annat Carl Larsson-gården i Sundborn.

66-åringen erkänner brott och står åtalad för fyra fall av trolöshet mot huvudman och fem fall av grov trolöshet mot huvudman. Mannen har i många år haft förtroendet att sköta ekonomin i de drabbade företagen och föreningarna - i ett av fallen i över 30 år.

I höstas upptäckte Carl och Karin Larssons släktförening att en stor summa pengar saknades, vilket ledde fram till att förskingringen avslöjades. Mannen har fört över pengar från föreningarnas konton till sitt eget privata konto och förklarar det med att han lider av ett slags spelmissbruk.

Den misstänkte är en tidigare ostraffad medelålders man hemmahörande i Falun. Totalt omfattar förskingringen mer än 8 miljoner kronor, varav drygt 3,7 miljoner från Carl Larssons släktförenings konto.

Vid niotiden på morgonen började rättegången. Åtta av nio målsägande har skadeståndsanspråk mot mannen, på sammanlagt drygt 6,8 miljoner, rapporterar Dalarnas Tidningar. Den misstänkte erkänner brott, men försvaret vill sänka skadeståndsbeloppet något.

Rättegången är tänkt att pågå i två dagar, men beroende på hur många vittnen åklagaren väljer att kalla kan förhandlingen ta kortare tid.

TT