Tonårsmödrar blir färre i Sverige

INRIKES

Inrikes. Antalet nyblivna tonårsmödrar minskar i Sverige. Tydligast är skillnaden för 16-åringar, där antalet mer än halverats på tio år.

I Danmark har antalet unga mödrar minskat med hela 40 procent sedan 2008, skriver Metroxpress. Men grannlandet är inte ensamt om att ha färre tonårsmödrar. I Sverige är en tydlig trend att antalet nyblivna mödrar, i åldrarna 14-17 år, minskar, visar statistik från Statistiska centralbyrån (SCB).

Tydligast är skillnaden hos 16-åriga mödrar, som minskat stadigt i antal år för år det senaste decenniet.

– Det är en ganska kraftig minskning. Det faktiska antalet minskar samtidigt som antalet kvinnor i samhället ökar, säger Tomas Johansson, befolkningsstatistiker vid SCB.

I åldrarna 14, 15 och 17 har det minskade antalet inte varit lika stringent år för år, men fortfarande minskat tydligt.

Liksom i Danmark beror minskningen i Sverige på förändrade samhällstrender. Bättre information om preventivmedel i skolan, och att många kvinnor vill vänta med barn tills efter studierna är två troliga orsaker. Ser man ännu längre bak, är ett tydligt samband åldern för giftermål.

– Jämför man över ännu längre tid var mödrarna i regel yngre på 60-talet därför att man gifte sig yngre, säger Tomas Johansson.

Genomsnittsåldern på kvinnor som blir mödrar i Sverige ligger i dag på 29 år.

– Ålder har över tiden gått upp, säger Tomas Johansson.

TT