Livstid för brutalt mord i Bromma

Brott. En 33-årig man som brutalt slog ihjäl sin tidigare flickvän i hennes lägenhet i Stockholm döms till livstids fängelse av Solna tingsrätt.

Mannen döms för mord och grov fridskränkning. Han ska också betala skadestånd till kvinnans anhöriga.

Dådet skedde natten mot den 4 juni i den 41-åriga kvinnans lägenhet i Bromma. Mannen överföll henne med ett stort antal slag och sparkar riktade nästan enbart mot huvudet och halsen. Svartsjuka var en utlösande faktor till våldet.

Inte planerat

Enligt tingsrätten finns inget i utredningen som tyder på att han hade planerat att döda kvinnan när han åkte hem till henne. Men han har tidigare har utsatt personer för våld mot huvudet, vilket i ett fall lett till döden och i ett annat till bestående hjärnskador, konstaterar rätten.

Åklagaren ansåg att 33-åringen visat särskild hänsynslöshet och utnyttjat att kvinnan var skyddslös, vilket tingsrätten instämmer i. Rätten anser att mannen under misshandeln måste ha förstått att risken var uppenbar att våldet kunde leda till hennes död. Han var därmed likgiltig inför vad som kunde hända.

Till mannens försvar har anförts att han ringde 112. Enligt tingsrätten kan det samtalet dock ha haft olika syften. Ett polisvittne har berättat att mannen talat om hopp om strafflindring eftersom han ringt efter hjälp och lagt kvinnan i framstupa sidoläge. Men rätten anser också att mannen kan ha känt sig desperat när han insåg att risken var överhängande att kvinnan skulle dö.

Inte psykiskt sjuk

Mannen har erkänt synnerligen grov misshandel och vållande till annans död. Enligt en rättspsykiatrisk undersökning led han inte av någon allvarlig psykisk störning vid tidpunkten för dödsmisshandeln.

Han döms även för ytterligare brott riktade mot en annan kvinna.

TT

Publisert: