Bara en av fyra matallergiker sjuk

Medicin. Tre fjärdedelar av de ungdomar som tror sig vara matallergiska är i själva verket inte överkänsliga. För dem som verkligen är allergiska innebär detta stora problem.

Enligt barnallergistudien Bamse, som sedan 1994 genomförs vid Karolinska institutet (KI) i Solna, trodde 28 procent av 16-åringarnas föräldrar att barnen led av någon form allergi. Men tester visade att den rätta andelen var 7 procent, rapporterar Nyheterna i TV4.

När barnen var fyra år uppgav 12 procent av föräldrarna att deras barn var allergiska. Enligt KI-professorn Magnus Wickman hänger ökningen främst samman med misstänkt allergi mot mjölksocker, laktos.

– Laktosintolerans är jätteovanligt, men om man tittar på hyllorna i livsmedelsaffärerna kan man tro att halva svenska befolkningen är laktosintolerant, säger han till TT.

Wickman kallar den kraftiga ökningen av upplevd laktos- och glutenallergi "en underlig epidemi".

– Man ser det också internationellt - i USA, England och Tyskland. Och man kan undra varför. Det kommer knappast från konsumenterna utan det handlar nog om - det är min gissning - att livsmedelsindustrin och detaljhandeln vill tjäna mer pengar på de här produkterna.

Att så många tror sig lida av matallergier får också andra tråkiga konsekvenser.

– För dem som verkligen är allergiska, sex-sju procent, är det ett jätteproblem. Man kan säga så här: De tas inte riktigt på allvar, säger Magnus Wickman.

TT

Publisert: