Inrikes

EU-upprop efter brittisk strejk

INRIKES

Bryssel. De vilda strejkerna på ett oljeraffinaderi i Storbritannien har fått rödgröna EU-parlamentariker att reagera.

De kräver förändringar i EU:s utstationeringsdirektiv, som reglerar vad som gäller när arbetare tillfälligt arbetar i ett annat EU-land. Frågan spelade huvudrollen när EU:s domstol i Luxemburg slog fast att Byggnads gick för långt i sin blockad av det lettiska företaget Laval, som fått i uppdrag att bygga en skola i Vaxholm.

I Storbritannien strejkade arbetare under parollen "brittiska jobb till brittiska arbetare". Ilskan gällde ett franskägt företag som använt sig av utländsk arbetskraft.

I uppropet tar parlamentarikerna avstånd från främlingsfientliga uttryck. De vill att reglerna ska göras om så att alla anställda, oavsett ursprung, ska behandlas lika i fråga om lön och andra villkor. Om inte nästa EU-kommission vill göra något åt saken hotar de rödgröna parlamentarikerna med att inte godkänna dem efter utfrågningarna i EU-parlamentet i höst.

I en kommentar till de brittiska strejkerna skriver EU:s nuvarande arbetsmarknadskommissionär Vladimir Spidla att kommissionen inte ser något behov av att komma med lagförslag.

TT:s korrespondent

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes