Inrikes

Patienter riskerar onödigt lidande

INRIKES

Stockholm. Döende patienter får mindre smärtlindring i Sverige efter gripandet av en läkare på Astrid Lindgrens barnsjukhus i våras. Svenska läkare och annan vårdpersonal skrämdes till osäkerhet och patienter riskerar en smärtsam död.

Vårdpersonalen minskar patienternas doser av morfin till följd av misstankarna mot läkaren, skriver Dagens Nyheter (DN).

Polisen grep under uppmärksammade former läkaren i mars och hon satt en kort tid häktad misstänkt för dråp på ett spädbarn förra hösten. Barnet fick en kraftig överdos av det lugnande läkemedlet tiopental kort före sin död, enligt ett yttrande av Socialstyrelsens vetenskapliga råd.

Socialstyrelsens tillsynsärende om barnläkaren kommer inom kort att vara klart och offentligt.

– Det kommer under veckan, säger Staffan Blom, chef för regionala tillsynsavdelningen i Stockholm, till TT.

Eva Nilsson Bågenholm, ordförande i Läkarförbundet, säger till TT att landets läkare lever i osäkerhet och ovisshet om rättsläget.

– Det var det första som kom upp när de grep vår kollega, den här rädslan, säger hon till TT.

Hon inväntar dels åklagarens beslut i åtalsfrågan, dels Socialstyrelsens slutsatser i tillsynsärendet om barnläkaren. Fram till dess råder fortsatt ovisshet om praxis och medicinska riktlinjer bryter mot juridiken.

– Vi skulle vilja ha ett snabbt besked - nu har det dragit ut ett halvår och det tror jag är till nackdel för patienten.

TT: Men du har hört från flera sjukhus att de ger mindre smärtlindring?

– Ja, det har jag hört från flera. Samtidigt hör jag också läkare som säger: "det bryr jag mig inte om - jag gör mitt bästa för patienten och så får de väl ta mig", svarar Nilsson Bågenholm.

Chefsåklagare Peter Claeson på Västerorts åklagarkammare tänker invänta Socialstyrelsens tillsynsrapport innan han beslutar om han ska väcka åtal mot barnläkaren eller inte.

– Det vore inte så listigt att fatta beslut innan man har mer underlag, säger Claeson till TT.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes