Inrikes

Åklagare: Hon sköts två gånger

INRIKES

Gällivare. Den 51-årige man som misstänks ha mördat en 29-årig kvinna utanför Gällivare i höstas åtalas nu misstänkt för mord.

Vid en presskonferens i Gällivare konstaterar kammaråklagare Ulrika Schönbeck, förundersökningsledare, att 51-åringen uppsåtligen berövat kvinnan livet genom att med ett jaktgevär skjuta henne i ryggen och i huvudet.

Enligt åtalet har 51-åringen också upprepade gånger tillfogat kvinnan skador genom mycket kraftigt våld mot huvudet.

Han ska enligt åtalet ha fört bort kvinnan när hon fortfarande var vid liv. Han ska senare ha flyttat hennes kropp och bränt den på den nya platsen. Under presskonferensen berättar Schönbeck att man vid rastplats 58 hittat en kula av kaliber 30 som överensstämmer med det vapen som den åtalade har.

Motivet till mordet är fortfarande oklart, säger Schönbeck.

– Det är till stora delar höljt i dunkel varför det här har hänt, och i synnerhet då det inledande skedet.

51-åringen har erkänt att han dödat kvinnan och att han skjutit henne, men han förnekar mord.

Leif Gustafsson, 51-åringens advokat, säger:

– Min klient vidhåller exakt sin tidigare version av vad som hänt. Han erkänner vållande till annans död, som har skett när han knuffade kvinnan så att hon skadades och avled.

Advokaten säger också att mannen erkänner brott mot griftefrid.

– Det har skett genom att han skjutit två skott genom hennes kropp, flyttat den och bränt den.

På frågan om varför han sköt henne svarar han "jag vet inte. Kanske för att jag ville göra någonting med mig själv".

Han förtydligar senare med att säga att han funderade på att begå självmord. Som svar på frågan om varför han sköt kvinnan, och inte sig själv, säger han att en bil passerade rastplatsen.

Av den rättsmedicinska undersökningen, som först nu blivit offentlig, framgår att hon dels utsatts för kraftigt, trubbigt våld mot huvudet och halsen, dels blivit skjuten i ryggen och genom bakhuvudet.

Rättsläkaren kan inte exakt ange vilken av skadorna som orsakade döden.

Det finns enligt åklagarna inga misstankar om att 51-åringen haft en medhjälpare till brottet.

– Den tilltalade är mycket bestämd på den punkten, att ingen annan är inblandad.

Tidigare har 51-åringen berättat att kvinnan avled genom en olycklig knuff på en rastplats en mil söder om Gällivare fredagen den 12 september 2008, efter en dispyt om hans bilkörning. När han insåg vad som hänt han av panik, lastade in kvinnan i bakluckan på sin bil och körde runt med henne i flera timmar, har han uppgivit. Vid ett tillfälle stannade han vid 58:ans rastplats. Där lyfte han ut kroppen och sköt ett gevärsskott genom ryggen. Han hävdar att han var övertygad om att hon då var död. Det rådde kaos i huvudet, har mannen sagt. Han lyfte sedan in kroppen i sin bil igen och placerade kroppen på en skogsväg, försökte bränna den, och täckte den med löv. Flera veckor senare flyttade han kroppen till en annan skogsväg.

51-åringen har genomgått en rättspsykiatrisk undersökning som visade att han inte är psykiskt sjuk. Han kan därmed dömas till fängelse.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes