Juholt öppnar för Syrieninsats

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Håkan Juholt öppnar för framtida svenska militära insatser i Syrien och södra Sudan.

S-ledaren gör bedömningen att delningen av Sudan kräver fredsbevarande styrkor och ingenjörskompetens.

"Vi följer utvecklingen i hela regionen och måste ha en beredskap och möjlighet att kunna göra fler insatser", skriver Juholt i ett sms till TT.

I en artikel i Dagens Nyheter säger Håkan Juholt att han kan tänka sig en svensk militär insats i Syrien, om FN kan enas.

– Det har precis skett en massaker där. Vi för samtal internt om vi ska vända oss till regeringen också i denna fråga.

Juholt anser även att Sverige bör ha beredskap för att skicka militära förband till södra Sudan.

– Delningen av landet i Nord- och Sydsudan talar för att det kommer att krävas en fredsbevarande insats, säger Juholt till DN.

Försvarsminister Sten Tolgfors (M) välkomnar det socialdemokratiska utspelet om svenskt stöd till FN-insatser.

– Sverige har lång tradition av att komma till stöd med lämpliga förmågor när FN kallar. Jag är glad att Socialdemokraterna nu signalerar att man vill hedra den traditionen. FN har dock inte ställt någon fråga om svenskt stöd i Sudan, ingen FN-insats är nu planerad för Syrien, säger Tolgfors till TT.

Den militärstrategiske experten Stefan Ring på Försvarshögskolan betecknar Socialdemokraternas utspel om insatser i Nordafrika som "klassisk svensk utrikespolitik".

– Om FN begär hjälp, så är Sverige inte främmande för att delta, säger Ring till TT.

– Utrikesminister Carl Bildt hade nog uttryckt sig på precis samma sätt, säger Ring, som konstaterar att uttalandet inte är särskilt politiskt vågat och att Juholt knappast sätter något på spel med utspelet. Det är dessutom föga troligt att FN:s säkerhetsråd enas om en resolution som öppnar vägen för militära insatser mot Syrien.

Men traditionellt ställer Sverige upp efter beslut i FN:s säkerhetsråd, om möjlighet finns.

– Om Sverige hade ett militärt förband att åka till månen med så hade Sverige övervägt ett sådant åtagande, säger Ring på den hypotetiska frågan om ett FN-beslut om en insats på månen.

TT

Publicerad: