Svårt för gaypoliser nå ut i landet

INRIKES

Stockholm. På lördagen går ett fyrtiotal poliser i Prideparaden genom Stockholm.

– Vi möter enbart positiva reaktioner, det är en fröjd att gå, säger Helene Imbro, ordförande i Föreningen för gaypoliser i Sverige (FGPS).

Men situationen för homosexuella poliser skiljer sig stort åt i landet.

Sedan 2002 får poliser bära uniform i prideparaden och i dag är poliserna ett av de mest bejublade inslagen. Men när FGPS bildades 2000 gick ett ramaskri genom poliskåren. Nu har skriet tystnat och attityden förändrats, Helene Imbro ser flera anledningar till detta.

– Vissa av dem som reagerade har nog gått i pension, men det betyder också mycket att Stockholms länspolismästare Carin Götblad visat vägen och sagt att hon inte tolererar något annat, säger hon.

Helene Imbro är polis i Stockholm sedan fem år, tidigare utryckningspolis men numera förundersökningsledare. Hon har alltid varit öppen med sin läggning och inte mött några svårigheter. Men svårigheter med att vara öppen finns, främst ute i landet enligt Imbro. Polisen ska spegla samhället, men i Malmö finns till exempel ingen manlig öppet homosexuell polis.

– Malmö är Sveriges tredje största stad och vi vet att de finns där. Det visar att vår utmaning finns ute i landet, säger Helene Imbro.

– Ibland hör vi talas om poliser som stött på fördomar, då försöker vi göra det vi kan som stöd och bollplank.

Jämfört med många andra europeiska länder är Sverige långt framme i öppenhet för homosexuella inom polisen. Till föregångsländer som Storbritannien och Holland, där FGPS motsvarighet sedan många år tillbaka kunnat jobba med HBT-frågor på arbetstid, är det dock fortsatt långt.

TT