Ödesvecka för valpen Gurkan

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Antalet hitte- och omplaceringshundar hos djurhemmen ökar.

Hundstallet i Stockholm fick under 2010 in 500 hundar, betydligt fler än vanligt.

En av alla hemlösa hundar är Gurkan. Han hittades skadad i en skog och riskerar nu att avlivas.

Han snarkar högljutt, gillar att gosa men väljer bort långpromenader. Engelska bulldoggvalpen Gurkan har ännu känslig mage men har kryat på sig rejält sedan mitten av december, då polisen hittade honom skadad och övergiven i en skog i Jakobsberg norr om Stockholm.

Men lyckan kan bli kortvarig. Personalen på veterinärkliniken där Gurkan nu vistas har inte möjlighet att adoptera valpen. Om ingen förbarmar sig över Gurkan den närmaste veckan väntar avlivning.

– Det kan bli svårt att få honom omplacerad eftersom han kan komma att behöva veterinärvård, säger Carina Olsson, på organisationen Hundar utan hem.

Det är ingen ovanlig situation. Flera av de djurorganisationer TT talat med säger att antalet hitte- och omplaceringshundar ökar. Det handlar om allt från pitbull till yorkshireterrier, gamla och sjuka hundar eller valpar.

– Rekordmånga hundar har kommit in till oss, på ett år 500 stycken, normalt ligger det runt 300-350. Det är en påtaglig ökning, säger Ulf Uddman, ordförande i Svenska kennelklubben och Hundstallet.

TT

Publicerad: