Fuskare på högskoleprov kan straffas

Publicerad:
Uppdaterad:

Utbildning. Efter att utstuderat fusk avslöjats på högskoleprovet har det införts en stor ändring till lördagens prov - den som fuskar begår ett brott och riskerar fängelsestraff.

De tiotusentals människor som gör högskoleprovet på lördag kommer att få göra en sak som tidigare provdeltagare inte har behövt göra. De ska skriftligen försäkra, på heder och samvete, att de har gjort provet utan otillåtna hjälpmedel. Anledningen? I och med intygandet, och om de blir påkomna med fusk, kan de dömas för brott och bli straffade.

Fuskare som ertappas riskerar böter eller fängelse i upp till sex månader och även avstängning från högskoleprovet i två år, det vill säga fyra provtillfällen.

Svaren i hörsnäckor

– Majoriteten som skriver provet är ungdomar och att inte ha möjligheten att skriva under två år kan kännas tufft, säger Eva Holmestig, kommunikatör på Universitets- och högskolerådet, UHR.

Skärpningen har kommit efter att det avslöjats att provskrivare med sofistikerade tekniska hjälpmedel fått svaren i hörsnäckor medan de satt och skrev.

På lördagens prov kommer även provledarna att vara extra uppmärksamma, tror Eva Holmestig, och det kommer att vara fler vakter på plats. Hos UHR tror man på mindre fusk än tidigare.

"En markering"

– Vi hoppas att det här ska vara en markering, att nu är det straffbart. Man riskerar mer, säger Eva Holmestig.

Tidigare har alltså fuskare alltså inte riskerat något rättsligt straff.

– Det blev aktuellt i samband med att fusket var så pass omfattande. Det är den moderna tekniken som har sprungit om oss lite i detta, säger Eva Holmestig.

Sekretesskydd för tipsare

Dock har påkomna fått sina prov ogiltigförklarade och även blivit utkastade från utbildningar de kommit in på med falska provresultat.

På UHR funderas det kontinuerligt på hur fusket ska kommas åt. Några ytterligare idéer som finns - men som ännu inte blivit verklighet - är sekretesskydd för tipsare, ambulerande störande sändare i provsalar och även kroppsvisitation vid misstanke om fusk.

TT

Publicerad: