Gripen för terrorbrand i Malmö

INRIKES

Brott. Den anlagda branden i en föreningslokal i Malmö den 11 oktober klassas av polisen som ett misstänkt terrorbrott.

I lördags greps och anhölls en man i 30-årsåldern i södra Sverige, misstänkt för terrorbrott genom grov mordbrand.

– Gripandet skedde under relativt lugna former, säger Nina Odermalm Schei, presschef vid Säkerhetspolisen, till TT.

Senast i morgon klockan 12 ska åklagaren besluta om huruvida mannen ska begäras häktad. Han är misstänkt på sannolika skäl, vilket är den starkare graden av misstanke. Enligt den offentliga försvarare som utsetts så nekar han till brott, rapporterar SVT Nyheter Skåne.

Åklagaren vill inte kommentera anhållandet förrän tidigast efter en eventuell häktningsförhandling, enligt Karin Rosander, informationsdirektör på Åklagarmyndigheten.

– Det är på grund av utredningssekretesskäl, säger hon.

Två bensinbomber kastades in i den muslimska kulturföreningens Aldorrs lokal i Malmö tidigt på morgonen den 11 oktober. Fastigheten rökskadades, men ingen människa kom till skada.

Föreningens talesperson Yaser Mashkour har tidigare sagt till TT att lokalen inte är en bönelokal, utan en vanlig föreningslokal. Medlemmarna är shiamuslimer, men verksamheten är inte i första hand religiös.

I en tidskrift som ges ut av terrorrörelsen IS har det påståtts att branddådet i Malmö utfördes av en "krigare från kalifatet". Men Säkerhetspolisen vill inte kommentera om den anhållne mannen misstänks ha några kopplingar till terrorrörelsen IS.

TT