Terroristen Norbert Kröcher död

Publicerad:

Brott. Den tidigare tyske terroristen Norbert Kröcher är död. Han planerade på 1970-talet att kidnappa den svenska politikern Anna-Greta Leijon.

Norbert Kröcher tillhörde radikala och anarkistiska kretsar i Västtyskland, inspirerad av Röda arméfraktionen (RAF) och dess förgrundsgestalter Ulrike Meinhof och Andreas Baader.

Han kom till Sverige i början av 1970-talet. I ett stort tillslag 1977 greps han och utlämnades till dåvarande Västtyskland, där han sedan tidigare var efterlyst för bland annat bankrån.

"Inget att ångra"

I en intervju för TT 2004 tvekade han inför frågan om han ångrar något.

– Jag tror inte att jag gjort någon person något ont. Förutom ett par bankrån hände ju inget. Den där aktionen i Stockholm ägde ju aldrig rum. Och den skulle aldrig äga rum. Så jag tror inte att jag har något att ångra. Utom att jag inte gjorde det jag skulle göra tillräckligt bra, sade han om tiden i Sverige.

Han sade också att planerna på kidnappningen avblåstes någon dag innan polisen slog till.

"Var aldrig terrorist"

Han ville inte kalla planerna på att kidnappa Anna-Greta Leijon för terrorism.

– Nej, det var ett försök att återupprätta en liten bit rättvisa. Jag var aldrig en terrorist. Vi är inte terrorister. Terrorister utövar makt, vi utövade ingen makt. De äkta terroristerna är bilkoncernernas chefer. Varje år slaktas 8 000 människor på de tyska motorvägarna. Och vad Bushregimen gör i Irak, det är terrorism, sade Kröcher som fortfarande stod långt till vänster.

Efter frigivningen i mitten av 1980-talet arbetade han bland annat som teaterarbetare. Han blev 66 år. Han var allvarligt sjuk och tog sitt liv, skriver Expressen, med hänvisning till tyska medier.

Norbert Kröcher levde sina sista år i Berlin. Han skrev nyligen en självbiografi som ges ut senare i år, enligt Berliner Zeitung.

TT

Publicerad: