Trafikverket jagar nytt från Ericsson

INRIKES

Politik. Trafikverket ska samarbeta med Trygghetsrådet för att försöka rekrytera bland de många som varslats från Ericsson i bland annat Kumla och Borås.

Regeringen beskriver sig som "matchmaker".

– Det är ganska brett vi behöver rekrytera och vi börjar omedelbart, säger verkets generaldirektör Lena Erixon på en pressträff i Ericssons lokaler i Kumla, tillsammans med statsminister Stefan Löfven och infrastrukturminister Anna Johansson (S).

Hon säger att de stora satsningarna som görs på infrastruktur, som vägar och järnvägar, ställer ökade krav på kunskaper i digitalisering och automatisering bland de anställda. Verket behöver anställa uppemot 2 000 personer de närmaste åren på grund av satsningarna och pensionsavgångar.

Stor neddragning

– Mycket av den kompetens som finns här är mycket attraktiv. Vi hoppas att många ska vara intresserade, säger Erixon om telekombolagets anställda.

Ericssons neddragning omfattar uppemot 3 000 tjänster plus 900 konsulter, runt om i landet. I Kumla har 360 av 420 anställda fått besked om att de får sluta, i Borås 460.

Verket och Trygghetsrådet ska omgående sätta igång med att kartlägga kompetens och skaffa sig en uppfattning om intresset för att byta till staten, men Trygghetsrådet bedömer att omkring 1200 personer från Ericsson har de kunskaper som är användbara för Trafikverket. Rådet ska också kartlägga behov av utbildning, om det behövs finansiering och behov hos andra arbetsgivare.

Löfven nöjd

Statsministern tycker att Ericsson och facken har gjort en ganska bra uppgörelse, när det gäller avgångsvillkor bland annat, för de anställda. Regeringens inhopp, genom Trafikverket, är en pusselbit ytterligare, enligt honom.

– När vi ser de här behoven och Trafikverket kanske kan hjälpa till då säger vi: Här finns ett företag som definitivt behöver se vad som kan göras för de varslade, säger Löfven.

Han och Anna Johansson beskriver regeringens roll som något av en matchmaker, en förmedlare.

TT