Engström: Dags för tredje pappamånad

Uppdaterad 2014-04-04 | Publicerad 2014-04-03

Stockholm. Jämställdhetsbonusen har inte haft tillräcklig effekt, anser biståndsminister Hillevi Engström (M). Nu vill hon se en tredje pappamånad.

Hillevi Engström blir ny talesperson i jämställdhetsfrågor för Moderaterna, skriver Svenska Dagbladet.

– Fortfarande är det så att kvinnor i världen tjänar bara tio procent av världens inkomster och äger en procent av världens tillgångar. Jämställdhet är den största utmaningen i vår tid, säger hon till TT.

Hon lyfter bland annat frågan om möjligheten att arbeta heltid. I dag har man enligt Lagen om anställningsskydd (Las) som deltidsanställd företräde till heltid.

– Den lagstiftningen har inte använts fullt ut som den var tänkt, säger Engström och kan tänka sig att se över den delen, även om hon inte tror på lagstadgad rätt till heltid.

Hon vill däremot gå vidare mot en tredje så kallad pappamånad, eftersom jämställdhetsbonusen inte haft önskad effekt.

– Föräldraförsäkringen spelar en avgörande roll, framförallt att barnen får lika tillgång till sin mamma och pappa. Det vet vi minskar antalet skilsmässor och att det leder till att män får bättre kontakt med sina barn.

Viktigaste jämställdhetsfrågan tycker hon är mäns våld mot kvinnor, där hon bland annat vill att våldsamma män ska frihetsberövas i större utsträckning.

TT