Rattfull polis smet från kontroll

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. En polisinspekör avskedas sedan han kört bil rattfull och försökt undkomma en trafikkontroll.

Han kunde stoppas först efter en kortare biljakt av flera kollegor.

Polisen genomförde den 16 april en trafikkontroll i Tjörns kommun. En av bilisterna som stoppades var en kollega, en polisinspektör i Västra Götalands polismyndighet.

Mannen vägrade dock stanna utan vände och försökte komma undan. Två polisbilar följde efter inspektören som körde vårdslöst, fort och mot rött ljus. Efter en stunds biljakt lyckades patrullerna stoppa sin kollega. Det avslöjades då att inspektören var berusad och kört privat med en av polisens tjänstebilar.

Mannen erkände grovt rattfylleri och dömdes till skyddstillsyn. Han misstänks även flera gånger ha använt polisens tjänstebilar för privat bruk och utredningen om dessa olovliga körningar har inte avslutats. Det finns också misstankar om att inspektören innehaft två pistoler och ammunition utan tillstånd.

Rikspolisstyrelsens ansvarsnämnd har beslutat att avskeda mannen. Nämnden tog vid sitt möte häromdagen även beslut om att sparka ytterligare två poliser. Det ena fallet gäller en polis i Skåne som skrivit ofördelaktigt om polisen på sin blogg på internet och det andra avser en polis vid Rikskriminalen i Stockholm som dömts för att hon på sin fritid misshandlat en kaféägare i Stockholm.

TT

Publicerad: