KD hoppas på vårdlöften

Publicerad:
Uppdaterad:

Örebro. Väntetidsgaranti på akuten, fler platser i äldreboende och lägre skatt för pensionärer.

De kraven hoppas partiledaren Göran Hägglund ska lyfta Kristdemokraterna (KD) i valrörelsen.

Opinionsmätningarna har varit dyster läsning för kristdemokrater. När partiets riksting inleddes i Örebro på torsdagen försökte Hägglund peppa de sina genom att peka på varför KD behövs. Hägglund gladdes över att vårdköerna halverats under hans tid som socialminister och anklagade Socialdemokraterna för att under sin regeringstid inte ens haft en susning om hur många som väntade på vård.

KD vill nu fortsätta arbetet med att minska vårdköerna genom skärpta tidsgränser i vårdgarantin, men framförallt genom att införa en ny garanti om att ingen ska behöva vänta mer än fyra timmar på akuten. Det är, enligt Hägglund, en fråga som kan lyfta partiet.

– Nästan varenda käft har varit med om att sitta och vänta i timmar på akuten, sade han vid en pressträff.

KD vill också framstå som pensionärernas parti. Hägglund upprepade i talet sitt krav på att pensionärerna ska komma först om det finns utrymme för skattesänkningar, men han tycker att det är motiverat att löntagare även i framtiden har något lägre skatt.

Mer stimulanspengar för att det ska byggas fler äldreboende blir sannolikt också ett löfte i KD:s valmanifest, liksom satsningar på att höja kompetensen hos personalen i äldreomsorgen.

Partiet dammar också av gamla hjärtefrågor, som att göra gåvor till ideella organisationer skattefria. Det skulle, enligt Hägglund, ha stor betydelse för att stärka det civila samhället, från bridgeklubben till fotbollsföreningen. En utredning har dock avrått från ett sådan reform, men KD-ledaren säger sig vara beredd att brottas med övriga borgerliga partier för att driva igenom frågan.

TT

Publicerad: