Sjöstedt: Riskkapitalbolag ska bort

Stockholm. Arbetsmarknad och arbetslivsvillkor står överst på agendan när Vänsterpartiets ledare Jonas Sjöstedt för första gången sommartalar i Umeå. Bland annat hårdare tag mot bemanningsföretag och löften om att riskkapitalbolgen ska bort ur välfärden.

Partiet vill ha ett "skarpt förbud" i lagstiftningen mot att säga upp fast anställd personal för att ersätta den med bemanningsföretag.

Vänsterpartiet vill vidare öka det fackliga inflytandet på området så att facket får möjlighet att lägga in sitt veto mot bemanningsföretag. De vill också begränsa tiden för hur länge man kan ha anställda från bemanningsföretag inne på en arbetsplats.

Med Vänsterpartiet lovade Sjöstedt att riskkapitalbolagen ska bort ur välfärden. Debatten i Sverige påminner alltmer om debatten i USA, enligt vänsterledaren. Politikerna som är för privata vinster i välfärden ligger lågt eftersom de inser att de saknar folkligt stöd. I stället är det riskkapitalbolagen som själva ger sig in i den politiska debatten.

– De värvar politiker med stora kontaktnät som företrädare och debattörer. Ofta är det tidigare politiker från Miljöpartiet och Socialdemokraterna som anställs med uppgift att ge sig in i debatten och trycka på det egna partiet, sade Jonas Sjöstedt, som beskrev företeelsen som ett demokratiskt problem.

Före sitt första sommartal som partiledare hade Jonas Sjöstedt särskilt noga följt sina kollegors sommartal. Fredrik Reinfeldts tal på lördagen gick han snabbt förbi, det var enligt Sjöstedt präglat av trötthet och idétorka.

Däremot fick de cirka tre hundra personer som samlats i solvärmen på friluftsmuseet Gammlia höra ett vasst angrepp på Jan Björklund.

– Björklunds politik verkar ligga 25 år efter verkligheten. Han vill bygga ny kärnkraft när vindkraften är billigare. Han vill gå med i Nato när Natos fiende är borta. Han vill gå med euron när den håller på att rasa samman, sade Sjöstedt.

TT