Allt fler öppna för skönhetsingrepp

Publicerad:

Stockholm. Nästan var femte kvinna kan tänka sig att göra ett skönhetsingrepp, en ökning med nära 40 procent på två år.

Störst är intresset bland kvinnor i gruppen 15-29 år. Där kan så många som var tredje tänka sig att förbättra utseendet genom en plastikoperation, enligt SVT:s nyhetsprogram Rapport.

Siffrorna bygger på uppgifter som Sifo fått fram genom att intervjua 1 000 personer inför SVT-programmet Skönhetsbubblan.

Rapport uppger också att antalet svenskar som väljer att skönhetsoperera sig ökar.

– Den riktigt stora förändringen är de så kallade light-ingreppen botox och filler. De kirurgiska ingreppen har också ökat men den icke kirurgiska delen har formligen exploderat, säger Expressens medicinreporter Anna Bäsén, som även skrivit en bok om skönhetsingrepp, till Rapport.

Hon säger att unga människor alltid "nojat om sitt utseende".

– Skillnaden är att nu finns alla de här möjligheterna att göra något åt det, säger Bäsén.

Filosofiprofessorn Torbjörn Tännsjö är inte förvånad över att fler och fler är öppna för skönhetsingrepp. Han tror också att trenden med en ökning kommer att fortsätta.

– Men utseendet är bara en liten del av det vi kommer att kunna välja. Vi kommer att kunna välja karaktärsdrag och egenskaper av olika slag. Jag tror att vi kommer att vilja bli mer begåvade, mer vackra att se på och vi kommer att ha våra egna ideal för hur vi ska vara och valfriheten kommer att öka - även när det gäller kön och könsspecifika egenskaper. Jag tror att vi mer och mer kommer att bli herrar över våra egenskaper.

TT: Vi befinner oss nu alltså bara i början av en utveckling mot större valfrihet?

– Ja, det tror jag, väldigt tidigt i början, säger Tännsjö.

Doktor Charles Randquist på Victoriakliniken i Saltsjöbaden i Nacka utanför Stockholm märker också av en ökad efterfrågan.

– Och intressant är att de också ökat sin medvetenhet om ingreppen och efterfrågar trygghet, säkerhet och kvalitet. Men det finns också en annan grupp som är mer impulsiv.

Bröstförstoringar och all slags bröstkirurgi, bukplastikkirurgi efter förlossningar eller viktreduceringar samt fettsugningar hör till sådant som Randquist märker ett växande intresse för.

– Botox och fillers har ökat dramatiskt, där skulle jag vilja säga att efterfrågan är störst, berättar han.

Det gäller även botoxbehandlingar mot migrän, spänningshuvudvärk, kraftiga svettningar och tandgnissling.

Randquist anser att bilden av att många ångrar ingreppen främst är en medieskapelse.

– Den bästa kirurgin är ju den som inte syns men som gör patienten nöjd, men då är det ingen som noterar det. Men det finns risker med den här typen av kirurgi, och det är väldigt viktigt att man som doktor informerar om dem. Om inte annat så har bröstimplantatskandalen med PIP i Frankrike visat vikten av att arbeta med kvalitetsprodukter och att patienterna verkligen hör sig noga för med klinikerna.

TT

Publicerad: