Fem åtalas för grova narkotikabrott

Publicerad:
Uppdaterad:

Malmö. Fem män i åldrarna 45- 62 år, som enligt åklagaren har ingått i ett större europeiskt narkotikanätverk, åtalades på måndagen i Malmö för grov narkotikasmuggling och grovt narkotikabrott.

Fyra av männen anklagas för att ha smugglat in 20 kilo amfetamin till Sverige i april förra året. Den femte var med och tog emot narkotikapartiet på ett hotell i södra Malmö.

Alla fem förnekar brott och har under hela förundersökningen vägrat att svara på frågor.

Tidigare denna månad stod ytterligare två män ur samma internationella liga inför rätta i Malmö för grovt narkotikabrott i tre fall, en av dem dessutom för grovt vapenbrott. De ska i februari och mars förra året ha smugglat sammanlagt närmare tio kilo amfetamin till Sverige och får sina domar på fredag.

Samtliga sju avslöjades efter en gemensam europeisk operation av polis och tull, samordnad av Europol.

Under arbetet greps en person i Nederländerna, två i Tyskland och tre i Bulgarien. Över 100 kilo amfetamin och 75 liter amfetaminbas, tillräckligt för att tillverka 120 kilo amfetamin, samt mängder av kemikalier för att tillverka syntetiska droger, beslagtogs i de olika länderna. Bland det beslagtagna fanns också vapen och sprängmedel.

Fyra av de fem av de senast åtalade deltog i själva narkotikasmugglingen den 15 april i fjol. En 45-åring transporterade 20-kilospartiet, fördelat i två väskor, i en personbil över Öresundsbron. Därefter sammanstrålade alla fem för att låta narkotikan växla ägare i garaget till hotell Ibis i Malmö varpå hela partiet fördes till en annan adress.

TT

Publicerad: