Inrikes

Fler kvarlevor hittade efter olyckan

INRIKES

Stockholm. Fler kvarlevor från de omkomna norska officerarna har hittats vid platsen för det kraschade Herculesplanet, enligt Anna-Lena Hesse, kommunikationschef vid polisen i Norrbotten.

– Det rör sig fortfarande om mindre delar, det är inte några kroppar som har hittats, säger hon till TT.

Upp till ett 60-tal personer arbetar på Rabots glaciär, på västra sidan av Kebnekaisemassivet. Kvarlevor söks upp med hjälp av en kriminalsökhund. Än så länge finns bara en hund i arbete.

– Det finns bara en i Norrbotten. Vi hoppas att vi har fem hundar på plats i morgon. Men det ska komma fler från Jämtland och från Norge, säger Hesse.

För personalen som arbetar på platsen utgör lavinfaran i området fortfarande risker.

Länsstyrelsen i Norrbotten har, på begäran av polisen, utlyst ett förbud att vistas på haveriplatsen för andra än dem som deltar i arbetet. På platsen finns "en stor mängd vrakdelar med ämnen som är farliga för människor" samt risk för ras och laviner, enligt beslutet.

Delar av planet har fallit ner i dalen mot Rabots glaciär och över fjällkammen mellan nord- och sydtoppen mot Storglaciären, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande.

– Det är fortfarande ett farligt område. Dels har vi lavinrisken, dels vet vi inte vilka risker delarna från planet för med sig, säger Anna-Lena Hesse vid Norrbottenspolisen.

Troligtvis kommer arbetet fortsätta i samma takt, och med samma antal personer, även under tisdagen. Just nu ingår bland annat polisen, svensk och norsk militär, fjällräddare och hemvärnet.

Den tidigare teorin om att det kraschade norska olycksplanet övade så kallad taktisk flygning, och därför flög på mycket låg höjd, avvisas nu av Statens haverikommission (SHK).

– Vi har inga uppgifter som tyder på att man gjort en taktisk lågflygning, utan tvärtom, säger Agne Widholm, SHK:s utredningsledare, till TT.

Taktisk flygning innebär bland annat att autopiloten slås av och att piloterna följer terrängen för att undkomma att upptäckas av radar.

– Man har ju kolliderat med en bergvägg och då har man ju flugit lågt. Men det är inte så att man legat och flugit konstant lågt och gjort det medvetet.

Den norska militärövningen Cold Response, där det havererade Herculesplanet deltog, har i stora delar fortsatt helt enligt planerna trots olyckan.

– Vi har den mentaliteten att vi ska fortsätta övningen och göra en bra insats för att hedra dem som har stupat. Det är vårt sätt att visa professionalism - att fortsätta i det spår som har sagts, säger Kjell Enquist, chef för den svenska delen i Cold Response.

Under gårdagens minnesceremoni vid norska Evenes tog dock övningen en paus.

– Så att soldater kunde få en tid för eftertanke och för att hedra de omkomna. Men efter det har alla startat i gång igen, säger Enquist.

För övningsdeltagare som behöver stöd finns personal ute i fält, bland annat fältpastorer, förklarar Kjell Enquist. På frågan om hur olyckan påverkar motivationen för de deltagande svarar Kjell Enquist att de inblandade är så fokuserade på sin uppgift att det går bra.

– Soldaterna har sitt att tänka på och fokuserar på övningen. Men Sveriges och Norges försvarsmakter ligger nära varandra, vi är som en liten familj och känner för varandra. Man tänker på anhöriga och man blir naturligtvis nedstämd när det händer sådana här saker.

– Men vi har också en yrkesmässig sida och vet att det finns risker.

Totalt deltar 16 000 soldater, från 15 länder i den norska vinterövningen. Från Sverige deltar 1 500 soldater, från 15 förband. Övningsområdet i Nordnorge sträcker sig från Narvik i söder till Tromsö i norr. Övningen sker på marken, i luften samt till sjöss och pågår fram till den 21 mars.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes