Vitamintillskott kan ge tidigare död

INRIKES

Köpenhamn. Människor som stoppar i sig vitaminpiller riskerar att dö tidigare, enligt en ny dansk studie.

Knappt 300 000 personer har undersökts, och snarare än att förlänga livet tycks de som äter tillskott av A-, C-, E-vitaminer och betakaroten ha en ökad risk att dö i förtid, jämfört med dem som inte äter tillskotten.

Forskarna i Köpenhamn uppmanar nu myndigheterna att göra vitamintillskott receptbelagda.

Den danska studien från forskningscentret Copenhagen Trial Unit vid Rigshospitalet i Köpenhamn har gått igenom samtliga 78 försök som utförts i världen. En del personer fick vitamintillskott, medan andra fick placebo-tabletter eller inget tillskott.

– Det handlar om vuxna utan akuta sjukdomar. Det är i den gruppen vi finner att tillskotten ökar dödligheten med i genomsnitt fyra procent, säger Christian Gluud, chef på forskningscentret, till TT.

Exakt vad som orsakar dödligheten är inte utrett.

– Tyvärr inte. Det ser dock ut som att folk dör av de vanligaste sjukdomarna, alltså hjärt- och kärlsjukdomar och cancer, säger han.

Forskningsteamet med Christian Gluud i spetsen uppmanar danska myndigheter att avråda från kosttillskott för friska personer.

– Myndigheterna bör ha lite mer karaktär och säga att preparaten borde tas bort från hyllorna. Staten borde gå in och säga att dessa preparat ska hanteras som receptbelagd medicin, säger han.

Men varken Livsmedelsverket eller Läkemedelsverket tycker att det är nödvändigt att receptbelägga.

– Jag tycker att man kanske drar lite väl stora växlar på den här sammanställande analysen. Livsmedelsverkets rekommendationer står sig, alltså att man ska vara återhållsamma med stora vitaminer till stora patientgrupper, säger Bengt Ljungberg, seniorexpert hos Läkemedelsverket, till TT.

Problemet med studien anses vara blandningen av olika behandlingstider, olika vitaminer och olika patientgrupper, enligt Bengt Ljungberg.

– Men det är en ambitiös studie som ger signaler om att man bör vara återhållsam, säger han.

TT