Inrikes

Snöleopardungar hittade i Mongoliet

INRIKES

Stockholm. Forskare har för första gången hittat lyor med vilda snöleopardungar. Upptäckten gjordes i Tostbergen i Mongoliet och ger nya värdefulla kunskaper om vilda snöleoparder som kan öka chanserna att bevara arten.

– Ingen har tidigare hittat och dokumenterat snöleopardungar i sina lyor, trots att man har försökt sedan 1982, säger forskaren Örjan Johansson vid Grimsö forskningsstation och Nordens ark som leder ett internationellt snöleopardprojekt.

Han och hans forskarlag lyckades den 21 juni finna två lyor med två respektive en unge i svårtillgänglig bergsnatur. De har sedan 2008 märkt 19 snöleoparder i Mongoliet med gps-halsband. Det var under det senaste besöket där som två gps-märkta snöleopardhonor ledde forskarna till lyorna.

Mycket litet är hittills känt om snöleopardernas liv. Nu kan forskarna bland annat se hur många ungar de föder och hur länge ungarna är kvar hos sina mammor.

– Det börjar trilla in massor av information: om vad de äter, hur ofta de dödar, om de hävdar revir, hur de sprider sig och om deras sociala system. Sådant som behövs för att förstå arten och veta vad man ska göra för att försöka rädda den, säger Örjan Johansson.

Nästa steg är att sätta upp 10-15 rörelseaktiverade kameror i honornas hemområden för att följa dem och deras ungar, och avslöja när ungarna ger sig av hemifrån.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes