Polisinsats kan komma i Ojnareskogen

INRIKES

Visby. Polisen förbereder nu en insats för att hindra demonstranter från att stoppa den planerade kalkbrytningen i Bunge på norra Gotland. Enligt fältbiologer på plats i Ojnareskogen kommer polisinsatsen att äga rum på tisdagen.

Ett 20-tal demonstranter är just nu på plats i Ojnareskogen intill den planerade kalktäkten. Ett nytt möte med dialogpolisen äger rum i dag vid lunchtid. Gotlandspolisen fick på söndagen förstärkning av ett 70-tal poliser från Stockholm för att hindra de demonstrerande att stoppa Nordkalks arbeten.

– Det är sagt att polisstyrkan ska komma i morgon för att försöka mota bort oss. Vid tidigare insatser har de kommit vid halv sex på morgonen, så vi är på plats då, säger Maria Tranvik vid Fältbiologerna till TT.

Men Dan Paulsen vid Gotlandspolisen vill inte uttala sig om när polisstyrkan dyker upp eller hur insatsen kommer att se ut.

– Jag diskuterar varken tidpunkt, taktik eller metod för ingripandet, säger han.

Gotlandspolisen har kallat till en pressträff i dag för att "informera om polisens arbete i Bunge".

Fältbiologerna anser, liksom Naturvårdsverket, Naturskyddsföreningen och WWF, att kalkbrytningen hotar värdefull miljö med ett antal rödlistade arter och dricksvattnet i sjön Bästeträsk, som är reservvattentäkt.

TT