Inrikes

Löfven kritiserar Ryssland

INRIKES

Ukrainakrisen. Statsminister Stefan Löfven kritiserar Rysslands stöd och inblandning i krigshandlingarna i östra Ukraina inför det informella EU-toppmötet om Ukrainakrisen.

– Vi välkomnar de diplomatiska ansträngningarna, det finns ingen militär lösning, säger Löfven på samrådet med riksdagens EU-nämnd.

Enligt Löfven hade inte upptrappningen i "aggression" i östra Ukraina kunnat äga rum utan Rysslands stöd. Han säger att Sverige stödjer förberedelser för att utöka EU:s sanktioner med anledning av det ryska agerandet.

– Det är bra att statsministern är tydlig om Ryssland, säger Désirée Pethrus (KD) och välkomnar att Sverige stödjer "utökade territoriella sanktioner" om det skulle behövas.

Löfven säger också, som svar på en fråga, att det inte överhuvudtaget är aktuellt med något militärt stöd till Ukraina.

Kamp mot terrorism

På mötet i Bryssel ska EU:s stats- och regeringschefer ta upp kampen mot terrorismen och då anta ett uttalande som har tre huvuddelar: Att säkerställa EU-medborgarnas säkerhet, förebygga radikalisering samt samarbete med internationella partner.

Flera ledamöter i EU-nämnden oroar sig för svepande formuleringar i uttalandet, som de befarar kan inskränka grundläggande rättigheter när de ska omsättas i praktiken. Men statsministern hävdar att regeringen har lagt mycket kraft på att påverka skrivningarna så att de inte ska gå ut över rättigheter för medborgarna.

– Vi tänker inte acceptera något som strider mot Sveriges grundlag, säger Löfven i EU-nämnden, med anledning av att det finns oro för att det finns EU-länder som vill censurera internet under förevändning att det är nödvändigt för att bekämpa terrorism.

– Vi tänker inte göra våld på lag eller grundlag, säger statsministern, men tillägger att Sverige inte kan styra vad andra medlemsländer gör.

Vänsterpartiet hävdar att det förslag till registrering av uppgifter om passagerare på flyg som diskuteras inom EU är oacceptabelt.

– Det är massregistrering, säger V-ledaren Jonas Sjöstedt i nämnden.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes