Kritik och lättnad efter sexfilmsdom

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Brott. Högsta domstolen (HD) höjer skadeståndet till en ung kvinna för en smygtagen sexfilm som lagts ut på porrsajter.

– Jäkla skönt att äntligen få rättvisa, säger hon till SVT.

HD:s dom kommer efter att tingsrätt och hovrätt gjort helt olika bedömningar av nivån på skadeståndet. Hon var 18 år när hennes dåvarande 17-årige pojkvän, utan hennes vetskap, filmade när de hade samlag. Han lade sedan ut filmen på två porrsajter i oktober 2012. Där var den enkel att ladda ner och fick stor spridning.

Skaraborgs tingsrätt dömde mannen för grovt förtal till ungdomstjänst och 136 000 kronor i skadestånd. Göta hovrätt sänkte skadeståndet för kränkningen drastiskt till 31 000. Sänkningen motiverades med att det har blivit mer socialt accepterat att vara mycket öppen med sina sexuella vanor - en formulering som kritiserats skarpt.

Svårt kränkt. . .

HD lyfter fram att kvinnan utsatts för en allvarlig kränkning och sätter skadeståndsnivån till sammanlagt 76 000 kronor.

– Det går inte att sätta ett pris på en sådan här händelse. Men HD har gjort en helhetsbedömning av ärendet som leder fram till att det är ett rimligt belopp. Beloppet i sig är inte jätteviktigt. Men eftersom praxis i sådana här fall varit obefintligt var det viktigt att få ett avgörande från HD, säger kvinnans juridiska ombud Susanna Lindström.

Hennes klient är lättad och tycker sig ha fått upprättelse.

– Det visar att man inte kan göra vad som helst, för rättssystemet funkar ibland ändå, säger kvinnan till SVT.

. . .för livet

Mannens juridiska ombud, advokat Fred Höweler, anser att HD:s beslut inte var helt oväntat.

– Jag tror hovrätten var för tidigt ute med sin dom. I en framtida rättstillämpning kan man tänka sig att det blir en förnyelse av lagstiftningen på det här området. Jämför man med en misshandel av normalgraden ligger skadeståndet på 10 000-15 000 kronor. Jag anser att fysiskt våld är allvarligare än förtal ur straffvärdesynpunkt, säger han.

Domen får också kritik av Mårten Schultz, civilrättsprofessor vid Stockholms universitet och som också sitter med som expert i en statlig utredning om integritetsskyddet på internet:

– Beloppet är för lågt. HD har inte tagit in det nya medieklimatet, det speciella med att kränkningen sker på internet.

Han anser att HD underskattar hur allvarliga kränkningarna är när de sprids på nätet och att det är något helt annat än i det gamla mediesamhället.

– Jag är besviken över att HD inte tar in en sådan diskussion. Det handlar både om en snabb global spridning, kommersiella aktörer som utnyttjar de här filmerna och om att internet aldrig glömmer. Kränkningen blir livslång, säger Mårten Schulz.

.

TT

Publicerad: