Många brast kring flickas död

Karlskrona. Både socialtjänsten och skolan får kritik i en extern utredning efter den åttaåriga Karlskronaflickans död i april.

När flickan privatplacerades blev skolan den enda kontakten med samhället, men trots att hennes frånvaro sköt i taket gjordes aldrig någon anmälan till socialtjänsten.

Det var på valborgsmässoafton som flickan hittades till synes medvetslös i sin vårdnadshavares hem i Karlskrona. Väl på sjukhus konstaterades hon död och flickans morbror och hans fru sitter sedan en tid häktade, misstänkta för mord.

Flickan kom ensam till Sverige från Gaza i april förra året, och enligt utredaren har det mesta sett bra ut i kontakterna med socialtjänsten fram till att morbrodern fick ta över vårdnaden i december förra året.

Men i stället för att familjehemsplacera flickan, där socialtjänsten måste upprätta en så kallad vårdplan, tillämpades i stället så kallad privatplacering.

– Då försvinner allt detta, det görs ingen vårdplan, säger utredaren Ann-Christine Petersson till TT.

Placeringen innebar att skolan blev flickans enda kontakt med samhället utanför hemmet. Och när hennes frånvaro plötsligt ökade markant uppmärksammades detta visserligen av personal, och rektor informerades. Men någon anmälan till socialtjänsten gjordes aldrig. Bristande kompetens enligt utredaren.

– Så här ska det inte gå till, det är den personal som upptäcker problemen som själva ska ta den här kontakten, säger Ann-Christine Petersson.

Med andra ord har en mängd olika skyddsnät inte fungerat runt flickan.

– Det är dåligt. Hade jag vetat om att det brast i alla de här delarna hade vi vidtagit åtgärder, säger kommundirektör Ingrid Augustinsson Swennergren.

Utredaren föreslår också en mängd förbättringar. Bland annat måste samverkan mellan kommunens olika verksamheter bli bättre.

TT

Publisert: