Ebola skrämmer bort turister

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Tusentals turister ställer in resor till Afrika efter den senaste tidens stora ebolautbrott. Länder över hela kontinenten drabbas, även de utan några kända sjukdomsfall.

I Sverige ställde charterföretaget Ving nyligen in resor till Gambia på grund av för få bokningar, trots att landet inte har något känt fall av smitta. Apollo lanserar i vinter Senegal som resmål, där ett fall av ebola hittills har uppmärksammats.

– Vi har beslutat att fortsätta med resorna, det finns ingen avrådan från UD och vi har kontakt med myndigheter både där och här. Däremot kan det bli så att vi ställer in avgångar på grund av låg efterfrågan, till följd av ebola, säger Kajsa Moström, informationsansvarig på Apollo.

Viktig för tillväxten

Turismen till Afrika har ökat de senaste åren, och har på många platser blivit en viktig motor för tillväxt.

– Det här drabbar alla länder. Gambia står och faller med sin turism. Kenya är också väldigt beroende och Tanzania allt mer, säger Mats Utas, forskare vid Nordiska Afrikainstitutet.

Han menar att det är en stor skillnad på hur de fattiga och krigshärjade länderna Sierra Leone och Liberia hanterar viruset jämfört med exempelvis Nigeria. Men en fördomsfull Afrikabild gör att många klumpar ihop länderna. Nu har turister från Asien, USA, Brasilien och Europa börjat ställa in resor till kontinenten på löpande band - också till resmål långt från sjukdomens epicentrum, exempelvis Sydafrika.

Små risker att drabbas

– Många konsumenter ser bara Afrika, de betraktar det som ett land. Jag försöker säga till folk att Europa och USA ligger närmare ebolautbrottet än Sydafrika, säger Hannes Boshoff vid resebyrån ERM Tours i Johannesburg till Reuters.

80 procent av hans asiatiska kunder har avbokat sina resor för de närmaste månaderna.

Världsturismorganisationen skrev nyligen i ett uttalande: "risken att smittas av ebolaviruset under resor i luften är låg". Även Kajsa Moström understryker att riskerna är små för turister.

– Men de bilder som kablas ut från länder i Västafrika ger inte en positiv känsla av läget, säger hon.

TT

Publicerad: