Regeringsoro för ökad sjukfrånvaro

Publicerad:
Uppdaterad:

INRIKES

Stockholm. Sjukskrivningarna ökar mer än väntat, och prognosen för årets sjukkostnader skrivs upp ytterligare. Kvinnor med ångest och depression är den grupp som ökar mest. Enligt regeringen är utvecklingen oroande.

Försäkringskassans tidigare prognos för sjukpenningen håller inte och den kan komma att tvingas begära mer pengar från regeringen - 1 miljard kronor i år och 1,5 miljarder nästa år. Orsaken är att antalet nya sjukskrivningar ser ut att öka mer än man trott. Totalt väntas nu kostnaderna för sjukpenning i år landa på 31,5 miljarder kronor.

Det är 10 miljarder mer än för bara tre år sedan, och man får gå tillbaka till 2005 för att hitta lika höga tal.

Psykiska diagnoser

Sjukfrånvaron ökar i alla yrken och alla branscher - men framförallt bland kvinnor och framförallt i psykiska diagnoser.

– Psykisk sjukdom är nu den vanligaste diagnosen bland samtliga sjukskrivna. Vad som är den underliggande orsaken kan vi inte riktigt svara på, men det är en trend vi sett under en längre tid, säger Laura Hartman, analyschef på Försäkringskassan.

Utvecklingen är problematisk, inte minst eftersom sjukskrivningar i psykiska diagnoser tenderar att bli mer långvariga.

– Vad vi ser i dagsläget är att både inflödet och varaktigheten ökar. Det hänger väldigt tätt ihop med att psykiska diagnoser blir vanligare, säger Laura Hartman.

Enligt socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) är situationen bekymmersam.

– Uppgången nu visar stor likhet med den kraftiga uppgången vi hade i slutet av 1990-talet, säger Strandhäll till TT.

Slopa gräns

Samtidigt är marginalerna i statens finanser redan ytterst små, och Strandhäll lovar "krafttag" bland annat när det gäller förebyggande arbete och tidiga rehabiliteringsinsatser. Regeringen vill också slopa den bortre tidsgränsen i sjukförsäkringen, trots att det i dag inte finns någon analys om vad detta skulle få för effekt på antalet sjukskrivna.

– Den har funnits sedan 2010 och sedan dess har sjukskrivningarna ökat med 55 procent. Både Försäkringskassan och Arbetsförmedlingen har gjort klart att den inte har fungerat som avsett, säger Annika Strandhäll.

Av dem som utförsäkrats en andra gång hamnar en majoritet åter i sjukförsäkringen som nya sjukfall, påpekar hon.

TT

Publicerad: