Beredskapspolisen kan återinföras

Publicerad:
Uppdaterad:

Flyktingkrisen. Beredskapspolisen kan vara på väg tillbaka - för att hjälpa polisen med flyktingsituationen. Frågan utreds på regeringskansliet.

Men ministern vill inte ha tillbaka den gamla formen.

Beredskapspolisen var en del av totalförsvaret och bestod av civilpliktiga som skulle hjälpa polisen vid särskilda händelser, men avskaffades 2012.

Frågan om att återinföra den har väckts flera gånger i riksdagen, senast för att polisen ska få hjälp med flyktingsituationen och attentaten mot asylboenden.

Nu efterlyser Beredskapspolisföreningen före detta beredskapspoliser "som på kort varsel kan tänka sig att rycka in i tjänst" och på måndagen var företrädare för föreningen på möte med tjänstemän på justitiedepartementet.

"Inte på väg"

Men enligt inrikesminister Anders Ygeman (S) betyder det inte att beredskapspolisen är på väg att återinföras.

– Däremot pågår det en diskussion om man ska stödja polisen i olika situationer, och i så fall på vilket sätt, säger Anders Ygeman.

Men Beredskapspolisföreningen anser att behovet finns redan i dag.

– Det skulle behövas beredskapspolis redan nu med tanke på vad som sker, säger föreningens ordförande Mikael Juul Sörensen.

Beslut dröjer

Men enligt inrikesministern ligger ett eventuellt beslut långt bort i tiden.

– Skälet till att beredskapspolisen avvecklades var att den inte användes. Om man skulle införa något sådant måste man tänka efter rejält så att det man inför kan användas och faktiskt ge nytta. Det finns ingen mening med att återinföra det som inte användes, säger Anders Ygeman.

TT

Publicerad: