Inrikes

Självmordsdåd i fokus i terrormål

INRIKES

Malmö. Med frågor om självmordsattentat och synen på Hamas försökte åklagaren i terrormålet i Malmö att snärja den åtalade.

– Det här var mitt liv, att syssla med välgörenhetsarbete, sade han.

Den 44-årige mannen har åtalats för att ha samlat in mer än fyra miljoner kronor, som enligt åklagaren var avsedda för stöd till av EU terrorstämplade Hamas och Hamaskontrollerade kommittéer.

Mannen har arrangerat fadderhjälp åt föräldralösa barn, enligt egen utsago utan politiska syften.

– Jag har vuxit upp i ett palestinskt flyktingläger i Libanon. Jag har sett behovet och lidandet. Det finns kvar i mig, de här upplevelserna.

Viktig del

Åklagaren hävdar att stödet till föräldralösa är en viktig del av den palestinska motståndsrörelsen Hamas arbete. Om en barnafader offrar sitt liv i ett självmordsattentat, stöttar Hamas sedan de barn som blir föräldralösa.

Men 44-åringen säger sig aldrig ha kommit i kontakt med ansökningar om hjälp till barn som förlorat sina föräldrar i självmordsdåd. Det har i stället handlat om barn som förlorat sina pappor i bilolyckor, israeliska flygraider och mycket annat.

– Men om du hade fått en sådan ansökan, skulle du då ge någon hjälp? frågade vice chefsåklagare Agnetha Hilding Qvarnström.

Då avbröts hon av rättens ordförande, Rolf Håkansson, som ansåg att frågan var för hypotetisk.

Svensk lag

Åklagaren ville också veta hur 44-åringen reagerade när USA 2003 ville att hans svenska insamlingsförening al-Aqsa spannmål skulle stämplas som en terroristgrupp. Och vad drog han för slutsatser när pengar han skickat iväg frystes av amerikanska och brittiska myndigheter? undrade hon vidare.

Den åtalade hänvisade till att svenska myndigheter inte hörsammade det amerikanska kravet på terrorstämpling av al-Aqsa spannmål. Han tolkade det som ett slags godkännande från svensk säkerhetspolis. Annars hade väl Säpo stoppat hans verksamhet, resonerade han.

– Jag fortsatte precis som vanligt. Jag betraktade det som att jag arbetade under svensk lag, sade han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes