Inrikes

Securitasägt bolag utreds om tortyr

INRIKES

Stockholm. Ett företag som i dag ägs av svenska säkerhetskoncernen Securitas ska utredas i Peru om misstänkt tortyr och övergrepp mot lokalbefolkningen i samband med bevakning av gruvor i landet.

– Vi försöker ta reda på vad som har hänt. Det kommer att ta ett tag att utreda, säger Gisela Lindstrand, Securitaskoncernens informationschef, till TT.

Perus kongress meddelar att misstänkta brott av polis och privata säkerhetsföretag 2005 ska utredas. Åklagare uppges redan vara i gång med arbetet.

Förra månaden publicerade en människorättsorganisation fotografier på män och kvinnor som protesterat mot gruvdriften i Rio Blanco i norra Peru.

Offren blöder kraftigt och vissa är bakbundna och har plastpåsar över sina huvuden. Ett foto visar en man som blöder kraftigt från nacken, och ett annat samme man död en dag senare, uppger nyhetsbyrån Reuters.

"Vill ha en utredning"

På ett fotografi syns också en beväpnad vakt från företaget Forza, som 2007 köptes av multinationella Securitas.

– Fotografierna visar tydligt att personal från Forza spelade aktiv roll i övergreppen och tortyren, säger Javier Jahncke vid människorättsorganisationen Fedepaz till Reuters.

Lindstrand uppger att hon kontaktat Peru på tisdagen.

– Jag har pratat med vår landschef och sagt att jag vill ha en utredning av vad som har hänt.

I Rio Blanco arbetar Forza åt gruvbolaget Monterrico, som köptes av kinesiska koncernen Zijin 2007. Gruvbolaget uppger att anklagelserna är en i raden av "motståndsaktiviteter" mot gruvdriften.

Polisen i Peru är underfinansierad. Övervakning vid landets avlägset belägna gruvor läggs ut på privata säkerhetsföretag, som hyr in före detta poliser och militärer. Dessa möter ofta lokala protester mot gruvdriftens sociala och miljömässiga avigsidor.

Utbildade väktare

Enligt människorättsorganisationer går de privata företagen ofta långt över lagens gränser i sina uppdrag.

Lindstrand påpekar att bolaget köpts efter de misstänkta övergreppen, och att alla Securitaskoncernens väktare utbildas i mänskliga rättigheter.

– Om det här har hänt så är det någonting som aldrig skulle kunna hända i dag, för nu är det Securitas regler som gäller.

TT: Det kan du garantera även ute i avlägsna platser i Peru?

– Ja, det kan jag faktiskt göra, svarar Lindstrand.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes