Inrikes

Gripenagent gripen för penningtvätt

INRIKES

Stockholm. Alfons Mensdorff-Pouilly, som misstänks ha mutat politiker för att de skulle köpa Gripenplan från Saab, greps i Österrike på fredagen.

Han uppges nu vara misstänkt för penningtvätt.

Greve Mensdorff-Pouilly är agent åt brittiska vapenkoncernen BAE Systems som äger Bofors och Hägglunds i Sverige och är Saabs samarbetspartner. Brittiska myndigheter misstänker honom för att ha mutat ungerska och tjeckiska beslutsfattare så de ska välja Gripen. Han är också misstänkt för liknande brott i samband med att Österrike köpte Gripens konkurrent Eurofighter.

Själv nekar han till alla anklagelser. Men åklagare i Wien bekräftar för österrikiska nyhetsbyrån APA att han greps sent på fredagseftermiddagen i sitt hem. Misstankarna rör oklara utbetalningar till Mensdorff-Pouilly från BAE, skriver nyhetsbyrån AFP.

I Österrike misstänks greven, gift med före detta hälsovårdsministern Maria Rauch-Kallat, också för att ha vittnat falskt inför en parlamentskommission om köpet av Eurofighter. Förutom att vara Saabs partner ingick BAE också i det konsortium som utvecklade Eurofighter.

I Sverige utreder överåklagare Christer van der Kwast vid Riksenheten mot korruption misstänkta mutbrott i samband med export av Gripen.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Inrikes